Lancering Falcon Heavy geslaagd
De lancering van de Falcon Heavy is geslaagd. De twee boosterraketten van de eerste trap keerden succesvol naar de aarde terug. Het lot van de hoofdraket, die op een platform in zee moet gaan landen,is nog niet bekend.
Update woensdagochtend: de hoofdraket is neergestort. Volgens SpaceX CEO Elon Musk was er te weinig brandstof voor de motoren die moesten zorgen dat de raket veilig zou landen.
Weersomstandigheden tijdens de lancering in Florida waren redelijk: de vluchtleiding maakte zich vooral zorgen om de wind, maar uiteindelijk durfden ze het aan.
Zo'n twintig minuten voor de lancering werden de vloeibare zuurstof en brandstof (kerosine) toegevoerd, eerst aan de drie raketten van de eerste trap, dan aan de tweede trap. Vervolgens werden de 27 motoren aangezet: eerst van de twee buitenste boosters, daarna van de hoofdraket.
Daarop volgde de lancering en na 2,5 min. namen de zijboosters wat gas terug om zich bij een snelheid zo'n 8800 km/h van de Falcon Heavy los te maken. De hoofdraket van de eerste trap maakt zich op zijn beurt 25 seconden later los bij een snelheid van zo'n 9500 km/h, waarna de Falcon Heavy zijn eigen weg verder gaat op weg naar Mars.
Landing op land succesvol
De twee zijboorsters keerden succesvol naar de aarde terug en landden 8 miniuten na de lancering bij het Kennedy Space Center, vlakbij waar de raket vandaan was vertrokken. De hoofdraket, die te ver weg is van Florida, moest op een platform in de zee landen. Dat is dus niet gelukt. Tot nu toe gebeurde het terugbrengen van de eerste trap alleen met de Falcon 9 waar die trap uit één raket bestaat, en niet drie zoals nu bij de Falcon Heavy.
Met de lancering is een privaat gefinancierd ruimtevaartbedrijf er voor het eerst in geslaagd om zo'n zware raket te lanceren (lees 'Zwaargewicht SpaceX klaar voor lancering'). SpaceX heeft bewezen zich te kunnen meten met prestaties die eerder door de NASA (VS) en Roscosmos (Rusland) in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden geleverd. Bovendien is het gelukt tenminste twee raketten terug op land te krijgen, zodat die opnieuw zijn te gebruiken.