Een serie piepjes leverde het overtuigende bewijs: de ruimtesonde Juno heeft met succes zijn remmotor gestart en is in een baan om de planeet Jupiter gekomen.

Het was een spannend moment. Want het aanslaan van de motor was noodzakelijk om de sonde voldoende af te remmen en hem zo in een baan om Jupiter te laten komen. Dat is dus gelukt, zo meldt het NASA Jet Propulsion Laboratory in Pasadena Californië.

Juno draait nu in een ellipsvormige baan die hem in 53 dagen rond de planeet brengt. In oktober volgt een twee afremming die de sonde in een kleinere baan gaat brengen. De omloop duurt dan veertien dagen, waarbij Juno op slechts enkele duizenden kilometers van het Jupiter-oppervlak is verwijderd. Dan zullen ook de belangrijkste resultaten worden verkregen van het onderzoeksprogramma dat Juno gaat uitvoeren.   

De sonde beschikt over een achttal meetinstrumenten en een camera waarmee hij de gaslagen van Jupiter gaat bestuderen. Het gaat daarbij om samenstelling, temperatuur, stroomprofielen en dergelijke van de grootste planeet van ons zonnestelsel.

Een van de onzekerheden is hoe de apparatuur het zal houden. In de omgeving van Jupiter is namelijk harde, van de zon afkomstige röntgenstraling aanwezig. Die straling maakt uiteindelijk alles kapot. Zo is de verwachting dat de camera het na een paar maanden zal begeven. De NASA hoopt dat de andere instrumenten het volhouden om de missie in februari 2018 te voltooien. Op dat moment zal de sonde in de atmosfeer van Jupiter verdwijnen.

Lees ook 'Ruimtesonde Juno bijna bij Jupiter'.