Identificatie met vibraties in vinger
Vergeet de pincodes en de irisscans, over een paar jaar identificeer je jezelf met je vinger. Die houd je op een trillend oppervlak, waardoor de vibraties veranderen op een manier die uniek is voor jouw vinger. De makers van het identificatiesysteem VibWrite denken dat het goedkoper kan worden dan identificatie met een vingerafdruk of een irisscan.
Het idee achter de techniek is dat de botjes in elke vinger een eigen vorm en stijfheid hebben, waardoor ze een uniek effect hebben op vibraties. De vinger zal een deel van de golven absorberen en een ander deel terugkaatsen. Dat concept werkten ingenieurs van Rutgers University in de Verenigde Staten uit in een experimenteel systeem om mensen te identificeren.
Dat systeem bestaat uit een klein motortje dat is vastgemaakt op een glad oppervlak en trillingen afgeeft. Een stukje verderop zit een piëzoelektrische sensor, die vibraties oppikt en omzet in een meetbare spanning. Als een gebruiker zijn vinger tussen het motortje en de sensor zet, beïnvloedt hij of zij de overdracht van die trillingen. Het idee is dat elke vinger dat op een andere manier zal doen, zodat de sensor andere vibraties zal meten. ‘Sensoren die de subtiele verschillen in fysiologie en gedrag kunnen detecteren, kunnen zo een persoon identificeren’, aldus hoogleraar Jennifer Chen van Rutgers University.
Groen licht
Dit wilde idee blijkt nog te werken ook. De onderzoekers deden proeven met hun testopstelling nadat ze die eerst hadden getraind met de vingers van proefpersonen. Vervolgens bleek dat het systeem in 95 % van de gevallen de juiste persoon herkende. In 3 % van de gevallen gaf het systeem ten onrechte ‘groen licht’. Dat percentage vals-positieven is nog te hoog, dus het systeem moet nog verbeterd worden voor het gebruikt kan worden in de praktijk.
Glad oppervlak
Het identificatiesysteem is breed toepasbaar, denken de makers. Overal waar een glad oppervlak in zit, zou het kunnen werken: bij deuren met elektronische sloten, bij auto’s, op laptops. Om de veiligheid te vergroten, is het systeem nog te combineren met een pincode of een bepaalde vereiste sleepbeweging van de vingertop.
Grootste voordeel van het VibWrite-systeem is dat het geen dure onderdelen bevat. De uitvinders schatten dat het uiteindelijk te produceren moet zijn voor een tiende van de prijs van een irisscanner of een vingerafdruklezer.
Ook niet onbelangrijk is het feit dat het nieuwe systeem bestand is tegen aanvallen. Volgens de makers heeft het bijvoorbeeld geen zin om een extra sensor bij te plaatsen die de trilling afleest, want die extra sensor beïnvloedt de vibraties zodanig, dat de identificatie niet doorgaat.
Betrouwbaarder
Voor we met trillende vingers een deur kunnen openmaken, zijn we wel een paar jaar verder. Eerst moeten de onderzoekers hun systeem nog betrouwbaarder maken. Ze zijn bijvoorbeeld benieuwd hoe het zich houdt onder wat meer heftige omstandigheden, zoals hitte, een hoge luchtvochtigheid en een stoffige omgeving.
Meer details zijn te lezen in het paper dat eerder deze week verscheen (pdf-bestand).
Beeldmateriaal Rutgers University