Hoe koud kan een Lego-poppetje worden?
Dat Legosteentjes tegen een stootje kunnen is bekend. Nu blijkt dat ze ook uitstekend kunnen overleven bij temperaturen rond het absolute nulpunt. Behalve een leuk filmpje heeft de proef de wetenschappers ook een wetenschappelijke publicatie opgeleverd.
Wetenschappers en studenten van Lancaster University besloten een Legopoppetje en vier legostenen in hun koelmachine te plaatsen. Die machine behoort tot de koudste ter wereld: de ingenieurs kunnen de temperatuur in het apparaat terugbrengen tot 1,6 milligraad boven het absolute nulpunt (-273,15 °C). Dat is liefst tweeduizend maal zo koud als de temperatuur in de ruimte heerst en zelfs tweehonderdduizend maal zo koud als de kamertemperatuur waarvoor het speelgoed is gemaakt.
De koelkast gebruikt een bad met vloeibare stikstof en bovendien wordt er helium rondgepompt om een zo groot mogelijk koelvermogen te kunnen produceren.
'Onze cryonaut heeft een koeltemperatuur van vier milli-Kelvin overleefd', zegt student Joshua Chawner in onderstaand filmpje: 'de koudste Lego in de geschiedenis'.
Isolerende eigenschappen
Niet alleen bleek zowel het poppetje als de stenen de ultrakoude omgeving prima te overleven, maar de wetenschappers ontdekten ook een tot nu toe onbekende kant van het materiaal. 'Dankzij het systeem met ronde noppen aan de bovenkant en de holle onderkant bleken de op elkaar gestapelde blokjes bij dergelijke cryogene temperaturen over uitstekende warmte-isolerende eigenschappen', zegt onderzoeksleider Dmitry Zmeev in een persbericht. 'Dat is goed om te weten voor de bouw van nieuwe wetenschappelijke instrumenten.'
Nu worden nog vaak solide materialen gebruikt bij dergelijke koelexperimenten. Door in de toekomst open Lego-achtig materiaal te gebruiken, zouden de kosten van experimenten fors omlaag kunnen. De onderzoekers willen dergelijke materiaal nu zelf gaan ontwerpen en printen.
De onderzoekers publiceerden hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijke blad Scientific Reports.
Foto: Lancaster University