Het betere debunkwerk
Bij een flink deel van de filmpjes op Facebook, Youtube en Instagram zul je op zijn minst je twijfels hebben. Maar het is ondoenlijk om bij elke verdenking op onderzoek uit te gaan. Wees dan vanaf nu vooral blij dat Captain Disillusion dat wel doet.
Om de olifant in de kamer meteen aan te pakken: vergeef de kapitein zijn zilveren schmink – het went. Geniet vooral van wat een van de meest nieuwsgierige en kundige mensen op Youtube moet zijn. Zijn echte naam is niet te achterhalen, maar hij is een Amerikaan met zo’n 1 miljoen volgers. Hij is in zijn element als hij een hoax mag ‘debunken’, want hij gaat er met gestrekt been in. Elke truc wordt uitgelegd en hij is vrij hard in zijn grappen en oordeel daarbij.
In de clip hierboven fileert hij op aanraden van een kijker een filmpje dat in Nederland niet bekend is, maar desondanks is de debunkvideo de moeite waard.
Verder heeft Captain Disillusion toch een zachte kant, zoals blijkt aan het einde van dit filmpje, waarin hij de Indische videomaker na het afzeiken van zijn slechte edit-werk toch een hart onder de riem steekt:
Sommige trucs legt hij uit op zo'n manier dat je ze ook zelf zou kunnen doen, zoals tegen de muur op lopen.
Captain Disillusion ontsnapt aan de holle grappigheid als hij een viral video ontleedt van Cicret, een armband die het scherm van je mobiel op je arm zou projecteren. Met principes uit de optica laat hij zien dat dit niet kan werken, maar hij gaat verder. Hij veroordeelt de maker van de armband om zijn scam, want dit had hem bekend moeten zijn. Toch haalde hij via crowdfunding ruim een half miljoen euro op. Dat is moeilijk te verkroppen, en zo blijkt Captain Disillusion toch een beetje een echte superheld die het opneemt voor de zwakkeren.