Wekenlang leven op de bodem van de oceaan met zelfs een eigen groentetuin tot je beschikking. De Franse filmmaker en natuurbeschermer Fabien Cousteau heeft deze week de bouw aangekondigd van een onderwaterstation waar dat mogelijk moet worden.

Als kleinzoon van de bekende filmer en oceanograaf Jacques-Yves Cousteau is Fabien Cousteaus bevlogenheid hem met de paplepel ingegoten. Nu wil hij zelf een onderwaterstation maken, Proteus. Hiermee hoopt hij onder andere meer aandacht te generen voor onderzoek naar de oceaan, vertelde hij deze week in een interview met CNN. Waarom wordt er zoveel meer geïnvesteerd in de ruimte dan in de oceaan, vraagt hij zich daar af.

Het ontwerp doet denken aan een futuristisch ruimteschip, maar dan voor op de zeebodem. Het is dan ook bedoeld als de onderwaterversie van het internationale ruimtestation ISS. Het station moet een modulair laboratorium worden van 370 vierkante meter. Dat is wel drie tot vier keer groter dan de eerdere onderwaterstations. Cousteau wil het station plaatsen voor de kust van Curaçao op zo'n twintig meter diepte.

 

Groentetuin

Verschillende onderzoeken kunnen plaatsvinden in de modules van het futuristisch onderwaterlaboratorium, onder andere gericht op de invloed van de klimaatverandering op de oceaan. Verder komen er  slaapkamers, badkamers, algemene en opslagruimten. Eén van de modules wil de natuurbeschermer gebruiken om een onderwater groentetuin aan te leggen.

De modules zouden eruit moeten komen te zien als een soort koraalpoliepen. Er kunnen extra modules worden aangesloten of afgehaald terwijl het station op de zeebodem staat. Zo kan het worden aangepast op de capaciteit die het op dat moment nodig heeft.

 

Duikersziekte

Uiteindelijk moeten wetenschappers er enkele weken kunnen overleven. Een voordeel daarvan is dat de onderzoekers minder vaak hoeven te duiken tot grote diepte. Diep onder water is een hogere druk dan aan het wateroppervlak. Vooral als duikers weer terug naar boven gaan moeten ze opletten vanwege het gevaar van duikersziekte, die zelfs fatale gevolgen kan hebben.

 

Fysieke activiteiten

Het ontwerp is aangepast op langer verblijf van de bezoekers. De twee verdiepingen zijn als een spiraal vormgegeven, zodat de bezoeker genoeg ruimte hebben voor fysieke activiteiten. Wind- en zonne-energie van boven het wateroppervlak zullen het station voorzien van elektriciteit. Daarnaast wordt uit het temperatuurverschil in de oceaan energie opgewekt..

Cousteau zet ook in op de betrokkenheid van mensen boven het water. Hij wil live streams maken van het leven in het onderwaterstation en materiaal verzorgen voor virtual en augmented reality.

 

Daglicht

Volgens Cousteau is een van de uitdagingen nog om natuurlijk daglicht binnen te krijgen. Hij probeert het ontwerp zo vorm te geven dat het zoveel mogelijk licht opvangt.

Maar dat is niet de enige uitdaging. De financiering is nog niet rond. Het meeste is afkomstig de private sector.

 

Beelden: Proteus / Yves Béhar / Fuseproject