De bedrijven Mastercard, Stripe, Visa en eBay stappen uit project Libra, zo werd vrijdag bekend. Dit is het project waarmee Facebook een eigen cryptomunt wil lanceren. Eerder deze maand trok PayPal al zijn steun in aan de nieuwe cryptomunt.

Facebook had - onder meer - deze bedrijven aangetrokken als founding members, om mee te denken en mee te werken aan het ontwikkelen van de cryptomunt. Sommige bedrijven investeerden ook mee.

Nu een aantal grote bedrijven afhaken, komt het plan van Facebook om een eigen cryptovaluta in te voeren, in zwaar weer. Het oorspronkelijke plan was om in 2020 de digitale munt te lanceren, waarmee mensen over de hele wereld in een oogwenk betalingen aan elkaar kunnen doen. Binnen de Facebook-omgeving, uiteraard.

Het voordeel van zo’n digitale munt is dat hij niet meer afhankelijk is van Wall Street of centrale banken. Gebruikers kunnen verhandelen en ermee kunnen betalen binnen de omgeving van Facebook, dus ook via Messenger en WhatsApp.
 

Kritiek

Vanaf het moment dat Facebook in juni van dit jaar de Libra aankondigde, was er kritiek. Facebook zou te weinig kaas hebben gegeten van de regels in de financiële wereld.

Ook was er hoon voor de mooie woorden van Facebook dat ‘de gebruiker bij Libra centraal komt te staan'. Maar wie gelooft dat nog, nu we allang weten hoe Facebook met onze persoonlijke data omgaat? Het gigantische bedrijf neemt het niet zo nauw met de privacy van gebruikers; waarom zouden we ons geld dan aan Facebook toevertrouwen?

En misschien nog wel de belangrijkste kritiek: Facebook is nu al te groot en te machtig. ‘Als we ons geld aan hen zouden toevertrouwen, monopoliseert het bedrijf straks onze economische infrastructuur’, zei de Amerikaanse senator Sherrod Brown tegen de New York Times.

 

Een kantoor van Facebook. Foto Eston Bond / CC BY-NC-SA 2.0

 

Experts niet verrast

Sommige experts zijn niet verrast door het uitstappen van de grote bedrijven uit het Libra-project. ‘Denk je nu echt dat VISA zijn eigen melkkoe onderuit wil halen? Bedrijven sluiten zich juist aan bij Libra om het project te verstoren, uit te stellen en inzicht te hebben in de plannen’, schreef Ryan Taylor, CEO van Dash Core Group (het bedrijf achter de cryptomunt Dash), al in juni op Twitter.

Hij vervolgt: ‘PayPal? Mastercard? Stripe? Vodafone? Facebook? Ze hebben allemaal verschillende doelstellingen, behoeften en klantprofielen. Ik heb eindeloos veel voorbeelden langs zien komen van bedrijven in de financiële sector die consortia vormden. Die werken alleen op kleine schaal, waarbij alle betrokken spelers ook nog eens een gemeenschappelijk doel hebben.’
 

Zuckerberg naar het Congres

In juli moest een Facebook-topmanager al voor het Amerikaanse Congres verschijnen om vragen over Libra te beantwoorden. En Facebook-CEO Mark Zuckerberg staat op de planning om 23 oktober hetzelfde te doen. Ondanks alle tegenslag heeft de Libra Association nog deze maand een bijeenkomst gepland in Genève om het lidmaatschap van deelnemers formeel te bekrachtigen. Volgens de New York Times zijn er nog zo'n vijftienhonderd bedrijven en andere organisaties over die geïnteresseerd zijn in een samenwerking met Libra.
 

Beeldmateriaal volgt