Op een zeker moment was zo’n beetje een derde van het internet gewijd aan tieners die flesjes weggooiden en ze precies op hun onderkant lieten landen. Maar waarom zou je zoiets belangrijks aan tieners overlaten?

Goed, het tekstje hierboven is misschien wat overdreven, maar zo’n beetje een jaar geleden was de bottle flipping challenge een heuse hype. Die behelsde het volgende: je gooit flesje halfvol water de lucht in, waarna het een of meerdere salto’s maakt en vervolgens rechtop op de dop of bodem landt. Klinkt makkelijker dan het is en ziet er indrukwekkend uit. En als je snel bent afgeleid - zoals ondergetekende - dan kun je je uren vermaken met de resulterende filmpjes.
 

In de plooi

Nu gaan vrijwel alle flessentrekkers half uit hun dak als ze slagen in hun opzet. De meest gebruikte pose is dat je met beide handen je hoofd grijpt alsof je hersenen de benen willen nemen terwijl je met je zowel je ogen als je mond een ‘ooooooo!’ mimet.

Maar de echt coole flessenflippers reageren stoïcijns op succes. Alsof het ze niks doet. Of alsof het bij de eerste keer raak was, want ‘zo goed zijn ze nu eenmaal’. Maar dat is een leugen. Je ziet het aan hun gezichten; het moment dat ze hun succes registreren, wil hun hele wezen in de ‘ooooooo!’-stand springen. Hun bewustzijn onderdrukt het, maar, zoals dat gaat met bewustzijn: het is te traag. Eerst vliegt er een zenuwtrek van enthousiasme over het gelaat, waarna dat in de plooi wordt getrokken en er met een uitgestreken kop in de camera wordt gekeken. ‘Welkom in mijn realiteit, kijkers. Het is moeilijk om zo fantastisch te zijn als ik.’

‘Dat kan beter!’, moeten ze hebben gedacht in Japan, toch een land waar onderkoelde reacties hoog aangeschreven staan. Maar wie zijn er nog beter dan Japanners in het onderdrukken van emoties? Juist: robots. Dus je kunt je voorstellen dat als je Japanse teams vraagt flesfliprobots te bouwen, ze met onwaarschijnlijk indrukwekkende resultaten komen en er zelf extreem rustig onder blijven. Kijk bovenstaande video’s nog maar eens en let dan op de gezichten van de teamleden: volledige controle.
 

Ingewikkelde uitdaging

Ook Japanners halen hun inspiratie ergens vandaan. Voor zover we konden nagaan, waren de eersten die hun robot leerde bottle flippen deze twee übernerds op het Amerikaanse hippe muziek- en mediafestival South by Southwest (SXSW):
 


Hier wordt ook verduidelijkt hoe ingewikkeld de uitdaging eigenlijk is. Er zitten nogal wat variabelen in. Enfin, kijk het maar even en let vooral op hoe ongemakkelijk de Duitse softwaredesigner is. War es mal so einfach, lijkt hij te willen zeggen.
 

Stampmuziek

Ook internetters met minder middelen tot hun beschikking hebben successen geboekt die hier niet mogen ontbreken. Wat te denken van deze dabbende legobouwer:
 


En deze nodeloos ingewikkelde machine met nodeloos harde stampmuziek:
 

Tekst: Janno Lanjouw