Nieuw in de kleurenafdeling van uw bouwmarkt: Vantablack, het zwartste zwart om uw duisterste ontwerpen een volkomen onpeilbare diepte te geven!

Vantablack is helaas niet echt in de bouwmarkt verkrijgbaar. Het is een vooralsnog ‘subject to UK export control’, zoals blijkt uit de video hierboven. Die video gaat over het onwaarschijnlijke verhaal van Vantablack, niet zozeer een kleur, als wel een materiaal dat niet minder dan 99,965 procent absorbeert van al het zichtbare licht dat erop valt. Dat betekent dat het dus niet wordt teruggekaatst naar je netvlies.

Het resultaat is angstaanjagend en fascinerend: ons brein kan nauwelijks bevatten wat het (niet) ziet en registreert het naar verluidt als een soort gat. Een beetje zoals je dat kent uit de cartoons van Road Runner.
 

Superdicht oerwoud

Het eerste deel van de naam Vantablack is een afkorting van vertically aligned nanotube arrays, wat meteen weggeeft hoe het materiaal werkt. Het bestaat eigenlijk uit holle nanobuisjes die als een soort superdicht oerwoud in het donkerste deel van donker Afrika bijna al het licht opslokken dat erop valt.

Het spul werd ontwikkeld door het Britse Surrey NanoSystems en het wordt vooral gebruikt in zaken als de lensomlijstingen van ruimtevaarttelescopen. Want je zou niet willen dat strooilicht die haarscherpe opname van Uranus verstoort. Superhandig dus, dat superzwart.
 

Roze was een jongenskleur

Hieronder staat een video die min of meer hetzelfde vertelt maar toch iets extra's te bieden heeft. Hij begint wel vreemd - mogelijk is hij clandestien gekopieerd en gepubliceerd - maar er zit een interessante dame in. Kijk dus voorbij de korte intro waarin je door een man met een zwaar Hindi-accent wordt opgeroepen lid te worden van zijn kanaal en let op de dame die er direct na aan het woord komt.
 


 

De dame in kwestie heet Kassia St. Claire en zij schreef een boek over kleur (The Secret Lives of Colour). Ja, het gaat echt alleen over kleur. En nee, het is niet die kleurenflapper die je bij de kleurenafdeling van de Gamma krijgt. Want heb je er wel eens over nagedacht dat kleuren eigenlijk gewoon een sociaal construct zijn? En wist je dat roze eerst de kleur voor babyjongens was en lichtblauw voor meisjes? En zouden de Engelsen ooit de sinaasappel naar de kleur oranje hebben genoemd, of andersom?

Voor de antwoorden op zulke vragen moet je het boek van St. Claire lezen, maar als je daar nu even geen tijd voor hebt, is deze podcast een aanrader. Daarin gaat het ook over Vantablack.
 

Nog zwarter

Terug naar Vantablack: de kerel in het onderstaande filmpje praat een beetje vervelend en ziet er niet direct uit alsof hij even iets nog zwarters dan Vantablack kan maken. Toch claimt hij precies dat te hebben gedaan. En hoewel doorspoelen aan te raden is (hij legt uit hoe hij het doet bij ongeveer 9:35 minuten) bij deze video: hij liegt maar half.
 



Nu wordt het echter ingewikkeld. De beste man noemt het filmpje de term ultraviolet catastrophe. Dat klinkt misschien als een bizar ongeluk in een lampenwinkel waarbij een superheld ontstond, maar het is in feite een natuurkundig probleem dat werd opgelost door Max Planck.

In het filmpje hieronder leggen een paar natuurkundigen het verschijnsel uit, zij het op een wat misplaatst tof-hippige manier. Het is in ieder geval zo ingewikkeld dat uw beeldbuisredacteur zich weer terugtrekt in zijn met Vantablack beschilderde hol onder de trap.