De TU Delft presenteerde woensdag het eerste draadloze laadstation op zonne-energie voor elektrische fietsen. Het station staat op de campus en is gelijk in gebruik genomen.


De oplaadplek bestaat uit een schuine wand met acht zonnepanelen en stoeptegels met spoelen. De zonnestroom in de spoelen wordt overgenomen door een kleine spoel in de dubbele standaard van een speciale onderzoeksfiets. Er is daarnaast plek voor vier ‘normale’ elektrische fietsen en een elektrische scooter. Die worden met een kabel opgeladen.

Studenten gaan de onderzoeksfiets gebruiken om meer onderzoek te doen naar draadloos laden. Hoog op de agenda staat het integreren van zonnecellen in de stoeptegels, zodat de hellende wand op termijn overbodig is. Hiervoor wordt op dit moment samengewerkt met TNO. Het onderzoeksinstituut test nu SolaRoad, een fietspad in Krommenie dat is geplaveid met zonnecellen. ‘We hopen de oplaadtegels over pakweg twee jaar te kunnen presenteren,’ zegt onderzoeksleider en hoogleraar Electrical Sustainable Energy prof. dr. Pavol Bauer.
De studenten zullen ook onderzoek doen naar het draadloos laden van elektrische scooters. Daarnaast wordt met behulp van een weerstation onderzocht wat het verband is tussen de weersomstandigheden en de energieopbrengsten.
 

Stroomfrequentie

Tien studenten ontwikkelden de afgelopen twee jaar het laadstation, dat een opslagcapaciteit heeft van 10 kWh. Zij ontwierpen onder meer de constructie van het station en een gelijkspanningssysteem. Ook zijn tal van kleine technische hobbels rondom draadloos laden opgelost. Zo is de energieoverdracht tussen de spoel in de tegel en fietsstandaard maximaal bij een bepaalde frequentie van de stroom. Die optimale frequentie hangt af van de onderlinge positie van de spoelen. Probleem: de standaard zal niet altijd op dezelfde plek op de tegel worden uitgeklapt. Om dat op te lossen scant het laadstation met verschillende frequenties scannen nádat de standaard is neergezet. ‘De optimale frequentie is dan de frequentie waarbij de energieoverdracht het grootst is.’