Interessant en geestig interview met de maakster van een van de populairste populair-wetenschappelijke kanalen op YouTube. Dianna Cowern is 'Physics Girl'.

Al maanden zat ik te loeren op de juiste aanleiding om het Youtube-kanaal Physics Girl in het zonnetje te zetten. Dit uitstekende kanaal wordt gemaakt door de Amerikaanse natuurkundige Dianna Cowern (28), opgeleid aan het MIT. Je moet maar durven, jezelf uitroepen tot de 'natuurkundemeid' van YouTube. Cowern maakt het waar door elke maand een of meer onderhoudende, goed begrijpelijke video's online te zetten, geschikt voor zowel kinderen als nieuwsgierige volwassenen. Ze heeft intussen meer dan een half miljoen abonnees. De meeste van haar filmpjes worden meer dan 100.000 keer bekeken, sommige veel meer.

De ambitie om de iconische fysicavrouw van YouTube - en daarmee van het internet - te worden, was er vijf jaar geleden helemaal niet. Ze begon het kanaal als hobby tijdens haar studie en had geen idee dat het zou uitgroeien tot wat het nu is: een fulltime baan, in dienst van de Amerikaanse publieke omroep PBS.

De aanleiding die ik heb gevonden om er nu over te beginnen, is een interview met haar op een ander kanaal, namelijk dat van Talks at Google. Daar verschijnen lunchlezingen die op verschillende vestigingen van Google worden gehouden, met wisselvallige beeld- en geluidskwaliteit, niet altijd even goed voorbereide moderatoren en niet altijd even onderhoudende sprekers.

In het interview met Cowern klopt dat allemaal wel. Er is een duidelijke chemie ;-) tussen de interviewer en haar waardoor er meer een gesprek ontstaat dan een interview. Zij krijgt de kans te schitteren door te vertellen wat haar beweegt en hoe ze haar video's maakt. Ze voert voorbeelden aan van geslaagde of niet zo geslaagde uitleg of andere interessante voorvallen en in het algemeen straalt ze een tomeloos plezier uit.

Meteen in het begin al vertelt ze dat er twee soorten verhalen zijn die ze graag vertelt. Enerzijds die over dingen uit het dagelijks leven die iedereen aanspreken, zoals hoe onderdelen van een smartphone werken. En aan de andere kant de verhalen die ver van ieders bed plaatsvinden maar wel vreselijk cool zijn, zoals dingen uit de sterrenkunde. Hieronder van allebei een voorbeeld uit Physics Girl.