De klok van het lange nu
Een enorme klok die het 10.000 jaar moet doen: dat is het idee achter The Clock of the Long Now.
Voor een project met zo’n lange adem als The Clock of the Long Now was er lange tijd maar weinig over te vinden. Maar sinds Jeff Bezos, rijk en beroemd geworden met Amazon, de geldschieter werd van het laatste prototype, begint dat te veranderen.
Koekoek
De klok is in eerste instantie een idee van Danny Hillis. De computerprogrammeur groeide op in de jaren zestig en merkte toen dat ‘de toekomst’ nooit verder lag dan het jaar 2000. Voor zijn gevoel werd de toekomst dus elk jaar een beetje korter. Dit bracht hem er in de jaren negentig toe om een klok te willen bouwen met een zekere eeuwigheidswaarde: die moest 10.000 jaar werken, net zo lang als onze maatschappelijke geschiedenis min of meer heeft geduurd.
De klok tikt slechts eens per jaar; elk millennium komt er een koekoek uit. Het klinkt absurd, maar met de groeiende prototypes werd het idee concreter en het team groter.
Sinds begin dit jaar wordt er een grote versie gebouwd in een berg op een stuk land van Bezos, en daarvan zijn beperkt beelden te zien, zoals boven. Uiteindelijk moet hij te bezoeken zijn.
Omgaan met tijd
Nu is een enorme klok ook maar gewoon een klok – al is het bijzonder dat de temperatuurschommelingen van het dag-nachtritme zorgen voor de aandrijving. Het is eigenlijk bijzonderder om te luisteren naar de ideeën van de bedenker over hoe we met tijd omgaan. In dit interview geeft Hillis een beetje bloot waar zijn drive vandaan komt:
Mooi is dat Hillis zegt dat tijd bijhouden niet veel energie kost. Het is het tonen van de juiste tijd die veel energie vergt. Vandaar dat het eerste via de temperatuurschommelingen is geregeld en het laatste alleen kan door menselijk handelen. Zolang er geen mensen aan zitten, blijft de klok op het nu staan; vandaar dat 'lange nu'.
Zie hier het betreffende interview, met aan het eind ook een model, zodat het geheel wat meer gaat leven (want echt veel beeld is er nog steeds niet):
Voor de liefhebbers van lange sciencefictionboeken: Anathem van Neil Stephenson is ook op een dergelijke klok gebaseerd. Stephenson was dan ook een beetje betrokken bij het project van Hillis.
Lees ook dit uitgebreide artikel over The Clock of the Long Now: 'Klok in berg moet 10.000 jaar meegaan'.