CT-scan voor paarden
Een paard moet verdoofd worden om een CT-scan te ondergaan. Daar komt nog bij dat een paard helemaal niet in zijn geheel in een CT-scanner past. De Equimagine-scanner werkt met twee robotarmen die op alle mogelijke manieren om een paard heen kunnen bewegen om het dier op hoge resolutie te scannen.
Wie een CT-scan moet ondergaan, moet doodstil in het scanapparaat liggen. Bij volwassenen gaat dat nog, maar bij jonge kinderen of dieren is dat een ander verhaal. Zij moeten verdoofd worden. Bovendien past bijvoorbeeld een paard niet eens in zijn geheel in een CT-scanner.
De School of Veterinary Medicine van de University of Pennsylvania (Penn Vet) ontwikkelt daarom in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Four Dimensional Digital Imaging (4DDI) een nieuwe scantechniek die om de patiënt heen beweegt.
Robotarmen
De Equimagine-scanner werkt met twee robotarmen die op alle mogelijke manieren kunnen bewegen om de patiënt rondom op hoge resolutie te scannen.
Voor de eerste tests was de patiënt een paard, dat zonder verdoving rustig op zijn eigen benen kon blijven staan.
De scanner maakt niet alleen tweedimensionale CT-beelden, maar ook driedimensionale beelden en zelfs bewegende 3D-beelden met een scansnelheid van maximaal 16 000 beelden per seconde. Dankzij de snelheid van de Equimagine is een volledige 3D-scan van een paard volgens 4DDI binnen een minuut te maken.
Botbreuken
De Equimagine maakt het niet alleen makkelijker en goedkoper om een CT-scan bij een paard uit te voeren, maar moet ook nieuwe inzichten opleveren. Nog lang niet alles is bekend over het bewegende paard. Racepaarden krijgen door de intensieve, herhaalde belasting vaak last van stressfracturen ofwel incomplete botbreuken. Deze zijn nu nog moeilijk te diagnosticeren, waardoor paarden op de racebaan opeens kunnen bezwijken.
Op de langere termijn hopen de onderzoekers de robots zo te kunnen programmeren dat het mogelijk wordt om een paard te scannen dat op een lopende band rent, terwijlde robotarmen corrigeren voor de beweging.
Kinderen
Momenteel onderzoeken de wetenschappers ook de toepassingsmogelijkheden van de Equimagine voor menselijke patiënten. Ze verwachten dat de scanner meer inzicht kan geven in het bewegingsapparaat van de mens, waaronder het skelet, de gewrichten en de skeletspieren, vooral ook omdat het mogelijk is op hoge resolutie beelden te maken van de patiënt in beweging.
Het voordeel voor kinderen is dat ze binnen dertig seconden een scan kunnen ondergaan, terwijl ze rustig zitten te spelen.