Vanmiddag om kwart voor drie heeft de Crew Dragon van SpaceX een succesvolle splashdown gemaakt in de Atlantische Oceaan.

De landing vormt het spectaculaire slotstuk van de eerste testmissie – nog zonder bemanning – van de Crew Dragon. Over een tijdje moet het in opdracht van NASA ontwikkelde ruimtevaartuig regelmatig astronauten naar het internationale ruimtestation ISS gaan brengen.
 

Asymmetrisch schild

Na de lancering afgelopen zaterdag zei SpaceX-CEO Elon Musk nog dat zijn grootste zorg lag bij het binnengaan van de aardatmosfeer door de capsule. Deels richtte die zorg zich op het feit dat de Crew Dragon een onregelmatige vorm heeft doordat er acht extra raketten in zijn verwerkt: de zogenoemde SuperDraco's. De voorganger van de Crew Dragon, de 'gewone' Dragon die alleen vracht vervoert, heeft die raketten niet en is daardoor egaler.

Ook beschikt de Crew Dragon over andere parachutes dan zijn voorganger. ‘Zullen die zich op de juiste manier ontvouwen?', vroeg Musk zich af. 'En zal het systeem de Crew Dragon naar de juiste locatie brengen en hem veilig in het water laten plonzen?’ Inmiddels is het antwoord op beide vragen ‘ja’ gebleken.
 

Bemande vlucht in juli?

Een ander verschil tussen de Dragon en de Crew Dragon is dat de Dragons – die al zestien vrachtvluchten naar het ISS hebben uitgevoerd – in de Stille Oceaan landen. De Crew Dragon kwam echter neer in de Atlantische Oceaan, zodat hij sneller naar de SpaceX-faciliteiten in Florida kan worden gebracht.

De volgende grote test die de Crew Dragon moet ondergaan, is het emergency abort system. Dat houdt in dat de al genoemde SuperDraco-raketten de inzittenden in veiligheid moeten brengen als er tijdens de lancering iets misgaat. Werkt dit systeem naar behoren, dan zou de Crew Dragon al in juli dit jaar een testvlucht kunnen gaan maken met twee astronauten aan boord.

Beeld: SpaceX