CO2-winning uit de lucht voedt paprikaâs
In de Zwitserse stad Zürich heeft het bedrijf Climeworks gisteren een commerciële CO2-capture-fabriek geopend. Naar eigen zeggen is dit de eerste die CO2 uit de lucht haalt en gebruikt voor commerciële doeleinden. Het gas wordt kassen ingepompt waar paprika’s worden verbouwd.
Of de Amerikaanse president Trump zich nu terugtrekt uit het Parijse klimaatakkoord of niet, feit blijft dat de mensheid haar CO2-uitstoot aan banden zal moeten leggen. Een aanvullende manier om de opwarming van de aarde tot staan te brengen is om CO2 uit de lucht te halen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door bossen aan te planten.
Paprika’s en komkommers
Maar het kan ook met techniek. Zo heeft het Zwitserse bedrijf Climeworks een apparaat ontwikkeld dat buitenlucht naar binnen zuigt, waar een filter de CO2 chemisch aan zich bindt. Als het filter verzadigd is, wordt het verhit, waardoor de CO2 weer vrijkomt, in geconcentreerde vorm. Via een pijpleiding gaat het broeikasgas vervolgens naar een nabijgelegen kassencomplex, waar paprika’s en komkommers worden verbouwd. De plantjes in de kassen gaan een stukje beter groeien van de extra CO2.
Equivalent van 190 Auto's
Met hun plan verwachten de Zwitsers zo’n 900 ton CO2 per jaar af te vangen. Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als 190 auto’s (gemiddeld) uitstoten. De CO2 uit de lucht is ook voor andere doeleinden te gebruiken, bijvoorbeeld voor het maken van synthetische brandstoffen. De Zwitsers zijn trouwens niet de enigen die CO2 direct uit de lucht halen. Het Canadese bedrijf Carbon Engineering bouwt soortgelijke muren van ventilatoren, zie foto hieronder.
De CO2-opvangfabriek in Zürich is zonder meer aardig, maar de operationele kosten zullen nog flink omlaag moeten, zo meldt de website Climate Central. Met de fabriek van Climeworks kost het zo’n 400 dollar (350 euro) om 1 ton CO2 uit de lucht te halen. Dat zal omlaag moeten naar maximaal 100 dollar wil het economisch aantrekkelijk worden om meer van dit soort fabrieken neer te zetten.
Het is trouwens maar zeer de vraag of deze aanpak echt zoden aan de dijk zal zetten in de strijd tegenklimaatverandering. Immers, de CO2 die wordt vastgelegd in paprika's en komkommers, zal na consumptie en verteren behoorlijk snel weer in de atmosfeer terechtkomen. Voor Climeworks lijkt dit dus meer een demonstratieproject: het wil laten zien dat het CO2 uit de lucht kan halen en er iets nuttigs mee kan doen. Uiteindelijk zul je die CO2 echt ergens in moeten vastleggen.