Catchy haalt zwerfafval uit de rivier
Donderdag zijn Rijkswaterstaat en offshore-aannemer Allseas begonnen aan de installatie van de Catchy, een afvalvanger die afval uit de rivier de Nieuwe Maas bij Rotterdam vist. Hij maakt deel uit van een programma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het voorkomen van zwerfafval in de zee en binnenwateren. Naar verwachting is hij eind volgende week operationeel.
Het pilotsysteem ligt in de Vijfsluizerhaven in Schiedam in een inham van de rivier. Hier gaat de Catchy een jaar lang het afval opvangen voordat dit het achterliggende natuurgebied en de Noordzee in kan stromen.
Passief
De installatie bestaat uit een drijvend frame met daarin een opvangbak en twee armen van 200 meter en 10 meter lang. 'Het frame zit vast aan de heipalen, zodat de bak alleen verticaal mee kan bewegen met het getij', legt Marijn Dijk van het projectteam van Allseas uit. 'De twee drijvende armen vangen het afval op en leiden het naar de opvangbak.' Dit alles gebeurt passief, dat wil zeggen dat het afval door de stromingen van het water door eb en vloed en de invloed van wind de afvalvanger inkomt.
Vissen
Aan de onderkant van de armen zitten doeken gemonteerd. 'Hierdoor kunnen we tot één meter onder water onder andere grotere stukken plastic en grote microplastics (5 millimeter en groter) vangen', zegt Dijk. 'Door de doeken niet dieper te laten gaan, missen we een deel van het zwerfafval. Maar die afweging hebben we gemaakt om de vissen genoeg ruimte te geven om vrij heen en weer te kunnen zwemmen.'
Geschikte locatie
Is de opvangbak vol, dan wordt deze uit het frame getild om te legen en kan het afval na sortering onderzocht worden. 'De vraag is hoeveel afval de Catchy daadwerkelijk vangt van al het zwerfafval dat in de Nieuwe Maas ronddrijft. Hiervoor vergelijken we onze vangst met verschillende monsters uit de rivier', licht Dijk toe.
Hieruit willen Rijkswaterstaat en Allseas afleiden of deze locatie geschikt is voor het verminderen van vervuiling in de rivier. Vanuit de samenstelling van het afval gaan ze proberen om de bron van het zwerfafval te achterhalen. Want wie de bron weet, kan wellicht ook het afvalprobleem oplossen.
Omvang
Uiteindelijk willen Rijkswaterstaat en Allseas met de afvalvangst van de Catchy inzicht geven in wat de omvang is van het vervuilingsprobleem in de rivier. Daarom wordt de hoeveelheid gevangen afval bijgehouden. Bovendien moet uit de pilot blijken hoe het gevangen rivier afval duurzaam en kosteneffectief te verwerken is.
Naar verwachting kunnen ze in juni 2021 de resultaten van het pilotsysteem presenteren.
Beeldmateriaal: Allseas