Bril helpt je afvallen
Obesitas is een van de grootste gezondheidsuitdagingen van deze eeuw. Om op een gezond gewicht te komen moeten mensen strikt gaan bijhouden hoeveel en wat ze eten en drinken.
Maar dat is vaak niet heel nauwkeurig, zeggen onderzoekers van de School of Computer Science van de Carnegie Mellon University in de Verenigde Staten. Zij ontwikkelden het FitByte-systeem dat nauwkeurig registreert wat, hoeveel en ook wanneer iemand eet en drinkt. Zo kunnen zwakke momenten beter worden bepaald om gedragspatronen te veranderen.
FitByte werkt met een aantal sensoren die op elk brilmontuur kunnen worden bevestigd. Voorop zit een infraroodsensor die de typische beweging van hand naar mond herkent tijdens het eten en drinken. Bij het waarnemen van deze beweging schakelt de sensor een camera op het brilmontuur aan die foto’s van de eet- of drinkwaren neemt.
Privacy
Daarnaast zijn er vier gyroscopen op de poten van de bril, dichtbij de oren, die het samentrekken van de slaapspier registreren. Dit is een van de kauwspieren. Ook zijn er nog acceleratiemeters nabij de oren die de keeltrillingen registreren als gevolg van doorslikken. Dit laatste is vooral belangrijk om de inname van dranken en zachte substanties zoals yoghurt en ijs te kunnen bepalen.
In verband met de privacy wordt alle data offline verwerkt en alleen naar de smartphone van de gebruiker verstuurd. Die moet nu nog handmatig het fotoarchief doorlopen en aangeven wat voor eten of drinken is genuttigd. De onderzoekers willen dit uiteindelijk aan kunstmatige intelligentie overlaten.
Ook zijn ze van plan om non-invasieve sensoren toe te voegen die andere fysiologische aspecten monitoren, zoals glucosewaarden in het bloed. Zo wordt het steeds moeilijker om de diëtist voor de gek te houden, tenzij je de bril natuurlijk heel even afzet.
Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Carnegie Mellon University