Bestaand aardgasnet kan 30 % waterstof aan
Bestaande gasbranders thuis kunnen prima functioneren als in het bestaande net 30 % van het aardgas wordt vervangen door waterstof, zo concluderen ingenieurs van de Britse Swansey University. Voor het verminderen van de CO2-uitstoot heeft dat uiteraard alleen zin wanneer die waterstof duurzaam wordt geproduceerd.
Opent dit resultaat een nieuwe route voor minister Wiebes om onze afhankelijkheid van Groningse aardgas te verminderen? Voor de ingenieurs van het Energy Safety Research Institute van Swansea University was dit niet het uitgangspunt. Zij wilden nagaan hoe de branders bij mensen thuis, om te koken, in de oven en voor de verwarmingsketel, die zijn ontworpen voor het Britse aardgasnet zich zouden gedragen na het bijmengen van waterstof in de aardgasleiding. Zij noemen het mengsel Hydrogen-Enriched Natural Gas.
Ervan uitgaande dat die waterstof groen wordt geproduceerd – dus op basis van duurzaam opgewekte stroom – leidt bijmengen van waterstof tot vermindering van de CO2-uitstoot. Want bij het verbranden van de waterstof komt er alleen water vrij, en minder aardgas betekent dan minder CO2-uitstoot.
Eigenschappen van de vlam
De ingenieurs concentreerden hun studie op de eigenschappen van de vlam wanneer er waterstof wordt bijgemengd. Brandt die nog wel constant, is de verbranding nog wel volledig, welke temperatuur genereert de vlam, al dat soort zaken.
Uit de studie blijkt dat voor de Britse gasbranders tot 30 % bijmengen van waterstof geen probleem oplevert, sterker nog, de kwaliteit van de vlam verbetert erdoor. Weliswaar wordt de calorische waarde van de vlam iets lager, maar de vlam is stabieler, blaast zichzelf minder gemakkelijk uit, en brandt mooier blauw omdat het gasmengsel minder zuurstof nodig heeft en dus minder geel brandt met de bestaande zuurstoftoevoer.
Ameland
Van belang is dat de Britse branders niet zonder meer vergelijkbaar zijn met de Nederlandse: de Britten gebruiken hoogcalorisch aardgas terwijl we in Nederland stoken op laagcalorisch gas. Bij ons zit er relatief veel stikstof in het aardgas. Tegelijk verwijzen de onderzoekers naar een onderzoek in 2012 op Ameland waar waterstof werd bijgemengd tot 20 %. Ook met het laagcalorische aardgas bleek het bijmengen probleemloos.
De ingenieurs wijzen er uitdrukkelijk op dat de kwaliteit van de vlam niet de enige factor is die bepaalt of waterstof succesvol kan worden bijgemengd. Bewoners moeten het willen, en ook de kosten spelen een rol.
Tegelijkertijd geldt dat in een duurzame energievoorziening waterstof hoe dan ook een grote rol zal gaan spelen (lees ‘KIVI energieplan: met onregelmatige wind en zon is te dealen’ en ‘Nederland waterstofland’). Bijmengen van groene waterstof zou in wijken waar het uitbannen van aardgas heel erg lastig of duur is, de CO2-uitstoot in ieder geval voor deel kunnen wegnemen.
Openingsbeeld: Hydrogen-Enriched Natural Gas. Beeld: Swansey University.