Columnist Vanessa Evers over een robot die spelenderwijs autistische kinderen helpt om sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Dat zou wat zijn: Europa als wereldwijde digitale leider. Het is de droom van EU-voorzitter Estland en om een stap in die richting te zetten, organiseerde het land op 29 september de Digital Summit. Wij zijn erbij. Die dag zijn we uitgenodigd om samen met zeven andere Europese initiatieven en bedrijven demonstraties van onze technologische innovaties te laten zien aan alle aan­wezige staatshoofden.

Wij zullen DE-ENIGMA voor het voetlicht brengen, een vierjarig project gefinancierd door het Horizon2020­programma van de Europese Commissie, samen met zes partners uit verschillende EU-landen. In dit project ontwikkelen we een robot die spelenderwijs autistische kinderen helpt om sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Voor de autisme-experts in het project is het een kans om een andere aanpak te proberen

Technologisch zitten er interessante uitdagingen aan. Hoe kan een computer emotie uit gezicht en stem herkennen bij autistische kinderen? Hoe ontwerp je de interactie tussen kind, therapeut en robot? Hoe is de oefening aan te passen aan de individuele ontwikkeling van een kind?

Voor de autisme-experts in het project (van University College Londen en Autism Serbia) is het een kans om een andere aanpak te proberen. Normaal gesproken wordt kinderen geleerd om een bepaalde situatie te herkennen en dan met getraind gedrag daarop te reageren. Je zou kunnen zeggen: ze moeten als een robot ‘het juiste’ zeggen of doen.

In DE-ENIGMA werken we echter met kinderen ver op het autistisch spectrum; velen van hen spreken bijvoorbeeld niet. Met onze aanpak hopen we deze kinderen een dieper besef bij te brengen van hun ­eigen gedrag, bijvoorbeeld van het effect van hun eigen gezicht. Wanneer ze doorkrijgen dat het gezicht van onze robot Zeno hun eigen gezicht spiegelt, groeit het besef van hun eigen kracht om de robot te laten bewegen en ook het besef van hun eigen gezicht en uitdrukkingen. Dit is heel bijzonder om mee te mogen maken.

Ongeveer 5 miljoen mensen in Europe zijn gediagnostiseerd met autisme. Tel je hun families mee, dan worden de levens van zeker 20 miljoen mensen dagelijks beïnvloed.

We verzamelen veel audiovisuele data van autistische kinderen terwijl ze communiceren met hun therapeut en onze robot. Deze data worden beschreven zodat onze algoritmes hiermee kunnen leren om emoties uit hun gezichten en stemmen te lezen. We maken deze data ook beschikbaar voor andere wetenschappers en we hopen dat dit vele ontdekkingen oplevert, zodat voor deze kinderen beter en passender onderwijs en therapieën zullen worden ontwikkeld.

Ongeveer 5 miljoen mensen in Europe zijn gediagnostiseerd met autisme. Tel je hun families mee, dan worden de levens van zeker 20 miljoen mensen dagelijks beïnvloed. Als het ons lukt om een nieuwe robotgeassisteerde therapie te ontwikkelen die deze mensen helpt om beter hun weg te vinden in het dagelijks leven, zou dat misschien wel een stapje op weg zijn naar digitale innovatie ten dienste van de Europese maatschappij.

Op het moment van schrijven ligt 29 september nog een week in de toekomst. We werken dag en nacht om onze demonstratie en informatie toe te spitsen op de Europese wereldleiders. Het is dus nog even afwachten wat mijn idool Merkel ervan vindt.

Prof.dr. Vanessa Evers is hoogleraar Computerwetenschappen en directeur van de Human Media Interaction Group van de Universiteit Twente.