De Twentse startup IamFluidics heeft een bedrag van 1 miljoen euro gekregen van het Nederlandse hightech investeringsfonds Innovation Industries. IamFluidics, een eerder dit jaar opgerichte spin-off van de Universiteit Twente, ontwikkelt minuscule vloeistofdruppels. Dankzij de investering komt de praktische toepassing van de innovatieve techniek een stuk dichterbij, stellen de betrokken partijen.

Read this article in English

IamFluidics werkt met kleine vloeistofdruppels, in grootte variërend van een micrometer tot een milimeter. Het ontwikkelde daarmee de nieuwe technologie in-air microfluidics, waarbij minuscule vloeistofstralen in de lucht worden gemanipuleerd door ze met elkaar te laten botsen. Dat maakt het mogelijk om nieuwe microdeeltjes van verschillende materialen te maken. Die microdeeltjes worden gebruikt in materialen en composieten in onder meer voeding, cosmetica en kleding. In de gezondheidszorg worden microdeeltjes gebruikt in medicijnen of als contrastvloeistof. De technologie maakt tal van nieuwe toepassingen mogelijk, zoals 3D-printen met levende cellen (lees ook: 3D-printen met levende cellen), waaraan de medische wereld grote behoefte heeft. 

 

Vloeistofstralen

De Twentse spinoff laat door straaltjes met elkaar in botsing te brengen allerlei soorten deeltjes ontstaan, met en zonder levende cellen: druppels water met een dun laagje olie eromheen; holle bolletjes van het bindmiddel alginaat; capsules van alginaat gevuld met vloeistof. Behalve verschillende structuren zijn er ook allerhande vormen mogelijk. Door de vloeistofstralen breder te maken, krijg je om te beginnen grotere bolletjes. De onderzoekers hebben deeltjes gemaakt met diameters variërend van 20 µm tot 300 µm.

Het grote voordeel van de nieuwe techniek is de snelheid. Voorheen werden dergelijke microdeeltjes gemaakt met chips die zijn voorzien van vloeistofkanalen, maar dat ging tot wel duizend keer langzamer.  

Claas Willem Visser, een van de oprichters en chief scientific officer van IamFluidics, is enthousiast over de investering. 'Dit is een unieke mogelijkheid om onze wetenschappelijke bevindingen vanuit de Universiteit Twente te vertalen naar nieuwe baanbrekende producten op bijvoorbeeld het gebied van medicijnen en chemische toepassingen', zei hij in een persbericht. 

Foto: IamFluidics