Zoetwatervoorraden beschermen en uitbreiden
In het project COASTAR heeft ingenieursbureau Arcadis systemen ontwikkeld om de zoetwatervoorraad te beschermen en uit te breiden door het water boven de grond in verbinding te brengen met het water onder de grond.
Ingenieursbureau Arcadis stuurde voor De Vernufteling COASTAR in, een groot project om de zoetwatervoorraad in Nederland te beschermen. Maar wat is het vernuft van dit project? ‘Technologieën samenbrengen die voorheen niet verbonden waren’, antwoordt Toon Boonekamp, projectleider van Arcadis. ‘De zoetwatervoorraden staan onder druk door een stijgende watervraag. We kunnen deze voorraden beter beschermen door het water dat boven de grond zit in verbinding te brengen met het water dat diep onder de grond zit.’
Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.
Brakwater
In het COASTAR-project wordt brakwater opgepompt dat zich rondom een zoetwaterbel bevindt, en bovengronds opgezuiverd tot drinkwater. Dit water is direct te gebruiken of kan de zoetwaterbel in, zodat zoetwater het brakke water vervangt. Op die manier wordt de zoetwaterbel vergroot met het brakke water als bron.
Daarnaast hebben de ingenieurs een systeem gemaakt om regen- en afvalwater na zuivering weer onder de grond te brengen. Dat is bijvoorbeeld interessant voor een zoetwatervoorraad die door de glastuinbouw wordt gebruikt voor bewatering.
Harde grond
De twee systemen zijn los in te zetten of als combinatie. Het eerste is vooral geschikt in kustgebieden waar veel brakwater is en het tweede in gebieden met veel relatief harde grond. Daarom testen de ingenieurs vier case studies met de systemen in verschillende gebieden van Nederland.
‘In het duingebied in de buurt van Den Haag loopt al een pilot naar de winning van drinkwater uit brakwater’, zegt Boonekamp. ‘De toevoer van regenwater aan grondwater hebben we getest bij een glastuinbouwgebied in het zuidwesten van het land.’ Dankzij dit systeem hadden de tuinders geen last van de extreme droogte in de zomer van 2018.
Glastuinbouwers
Een volgende stap in het project is het herzien van de waterhuishouding rond de glastuinbouw in het Westland. ‘Het zou mooi zijn als we het afvalwater van de glastuinbouwers na zuivering diep onder de grond kunnen opslaan zodat andere glastuinbouwers dit water kunnen gebruiken waar nodig’, zegt Boonekamp. ‘Op die manier zouden de kassen een gesloten watersysteem kunnen vormen.
Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.
Beeld: Arcadis