We recyclen een kwart van de plastic verpakkingen
Kijk je naar wat er aan plastic verpakkingen op de markt komt en wat er wordt hergebruikt, dan staat het recyclingpercentage momenteel op 25 %. Dat zegt de Wageningse ingenieur Marieke Brouwer.
Waar gaat het mis? Lang niet alle verpakkingen worden gescheiden ingezameld. Een heleboel gaat richting restafval en van dat restafval wordt slechts zo’n 20 % na gescheiden. De helft van het plastic verpakkingsafval komt zo überhaupt de recyclingketen niet in. Van wat daar wel in komt, gaat zo’n 10 % verloren bij het sorteren van het afval op grootte en type plastic. En van wat is gesorteerd, gaat weer een kwart verloren bij het recyclen van het afval tot het hoofdproduct. Het diagram hieronder laat de cijfers zien voor 2014, toen werd 20 % gerecycled. Er is dus wel vooruitgang.
Aandacht voor kwaliteit
Brouwer signaleert nog een ander fenomeen: er wordt dus meer verpakkingsplastic aangeboden dan in 2014, maar dat resulteert vooral in meer laagwaardige toepassingen. ‘De markt voor stoepranden, oeverbeschoeiingen en bouwplaten van gerecycled plastic is onverzadigbaar, maar is niet wat ons als doel van recycling voor ogen staat. En het kost de verpakkingsindustrie handenvol geld.’ Dat het nu zo gaat, is vooral een gevolg van het beleid dat is gericht op kwantiteit en niet op kwaliteit.
Brouwer pleit dan ook voor meer aandacht voor de kwaliteit van de recycling, en merkt dat overheid en industrie ook meer die kant op denken. De grootste winst valt te halen bij meer gescheiden inzamelen en zorgen dat wat in het huisvuil terecht komt beter wordt na gescheiden.
Meer lezen over plastic recycling?
Wil je het volledige verhaal met Marieke Brouwer over plastic recycling lezen in het novembernummer van De Ingenieur? Koop dan de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 %! - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.