Eureka

Wie zelf een stapeltje brandhout wil kloven maar de brute kracht mist, kan met de NO-AXE aan de slag: een omgekeerde hakbijl die makkelijker en veiliger werkt dan zijn traditionele tegenhanger.

Hout hakken is een fysiek zware klus die behoorlijk gevaarlijk kan uitpakken. Voor mensen die toch zelf een stapeltje brandhout willen kloven maar de brute kracht missen, hebben ondernemers Arjan van Eeden en Arjan van der Hout (jawel!) uit Culemborg een makkelijke en veilige oplossing bedacht.

De NO-AXE keert de traditionele werking van een bijl om: je zet een blok hout op de bijl van de NO-AXE en slaat met een rubberen hamer op het hout om het te splijten. Met beperkte krachtinspanning kloof je zo efficiënt blokken tot twintig centimeter groot.

Als er niet wordt gehakt, dan schermt een stevige hoes de bijl af. Het apparaat van NO-AXE wordt geleverd met vier bouten om het product te bevestigen.

De omgekeerde bijl wordt geheel in Nederland geproduceerd. Dat gebeurt in een sociale leer- en werkplek. Een versie zonder rubberen hamer gaat vanaf 95 euro over de toonbank.
 

Tekst: Juliska Wijsman
Illustraties NO-AXE

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.