Steeds vaker droogte: hoe gaan we ermee om?
Nederland kampt opnieuw met een lange droge periode. Hoe kunnen we daar als land het beste mee omgaan? Lees het in een nieuw dossier vol achtergrondartikelen.
Â
Al wekenlang is het kurkdroog in ons land. De paar buien die deze week vallen, mogen geen naam hebben; het KNMI meldt een groot neerslagtekort.
We zitten zelfs nog op koers van het recordjaar 1976, zo laat de Droogtemonitor zien, die het instituut bijhoudt:
Â
Met deze Droogtemonitor houdt het KNMI het neerslagtekort dagelijks bij, van 1 april tot eind september. Dit wordt berekend als het verschil tussen de hoeveelheid water die via verdamping uit planten en bodem verdwijnt, en de neerslag die valt.
Â
Problemen
Door het tekort aan neerslag daalt het grondwaterpeil en verdroogt de bodem. Dat kan op den duur problemen opleveren. Planten en landbouwgewassen krijgen te weinig water en oogsten kunnen mislukken. Huizen kunnen verzakken, dijken verzwakken. Door de lage waterstand kan zelfs de binnenvaart problemen krijgen, zoals in 2018.
Â
Nieuw dossier
Wat kunnen we doen aan structureel drogere zomers, hoe moeten we ons aanpassen, welke maatregelen zijn er zoal te nemen? Daarover is nu het Dossier Droogte verschenen, tjokvol achtergrondartikelen en nieuwsberichten.
Â
Openingsfoto: Beeldarchief Rijkswaterstaat