Volgend jaar gaat offshorebedrijf Van Oord commerciële 'suction buckets' installeren voor een windpark in Duitsland. 2 van de 33 palen krijgen deze bijzondere fundering, die veel minder materiaal en energie kost.

Read this article in English

Van Oord maakte haar plannen afgelopen week bekend. Het is volgens Van Oord voor het eerst dat de techniek onder commerciële bedrijfsomstandigheden wordt ingezet, hoewel Vattenfall ook aan een park met suction buckets werkt. Deze zomer begint de bouw vanhet Duitse windpark, volgend jaar moet die klaar zijn en in de tweede helft van het jaar zal het park stroom opleveren.

Suction buckets zijn een relatief nieuwe techniek in de offshore-windwereld, hoewel ze a 15 jaar bestaan. Ze vormen een alternatief voor de monopiles die nu veel gebruikt worden. Die monopiles, lange zware buizen, moeten de grond in de zeebodem worden geheid. Het bezwaar daarvan is tweeledig: heien op zee is kostbaar, en het veroorzaakt ernstige geluidsoverlast, waar bijvoorbeeld bruinvissen veel last van hebben. De consequentie is dat er geluidsafschermende maatregelen nodig zijn en dat er alleen mag worden geheid in bepaalde periodes van het jaar wanneer er geen trek is van de dolfijnachtigen.

 

Omgekeerde emmer

De buckets kennen die bezwaren niet. Ze zijn een soort stalen emmers die opgekeerd op de zeebodem worden geplaatst. Een pomp zuigt vervolgens het water weg uit de emmer, er ontstaat een drukverschil met het omringende water waardoor de emmer zichzelf vastzuigt in de zandbodem. Door het gewicht van de stalen kolom boven op de emmer zakt hij diep genoeg weg om stevig te staan. Er komt geen gehei aan te pas, waardoor er veel minder schade aan de omgeving is. Ook is een suction bucket aan het einde van zijn leven makkelijk en volledig weg te halen en eventueel te hergebruiken.

 


Het nadeel is dat de suction buckets duurder zijn dan de monopiles. Deels is dat doordat ze nog nooit grootschalig zijn toegepast. Maar ze vereisen ook allerlei apparatuur om het water weg te pompen en de productie kost meer geld. Ook is ontgronding, waarbij de grond rond een turbinefundament wegspoelt, een groter probleem bij suction buckets.

 

25 jaar

Van Oord wil met de twee buckets de voor- en nadelen van de techniek onderzoeken. Maar omdat de uiteindelijke kosten pas aan het einde van het leven van de turbine (over 25 jaar) bekend is, zal het misschien lang duren voordat het bedrijf weet of suction buckets economisch haalbaar zijn.

Beeld: Van Oord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.