boekrecensie

De komende jaren moeten er een miljoen huizen bij worden gebouwd. Een nieuw boek maakt op een mooie manier inzichtelijk of dat wel haalbaar is.

Integraal bouwen: het lijkt soms wel alsof iedereen er de mond vol van heeft. Maar vraag aan vijf experts wat ze er precies onder verstaan en je krijgt vijf keer een ander antwoord.


Integraal bouwen

Moeten we daaruit afleiden dat ‘integraal bouwen’ maar een modeterm is? Nee, stellen architect Ben van Berkel (UNStudio), grotestedenexpert Caroline Gehrels (Arcadis) en de andere auteurs van het onlang verschenen boek Wat wij willen is nog nooit gedaan.

Want ga maar eens een stukje wandelen langs de waterpleinen in Rotterdam, ga roeien in de Eendragtspolder of steek via de Lentloper de Waal over en je voelt aan waar het in ‘integraal bouwen’ om draait.


Bouwagenda

Eind 2016 zetten de toenmalige regering samen met opdrachtgevers, kennisinstellingen en bedrijfsleven de Bouwagenda op. De bouw speelt immers een sleutelrol in de aanpak van diverse grote maatschappelijke opgaven. Wat wij willen… omvat de bevindingen rond het thema Ontwerpen en bouwen vanuit een integrale visie.

De zeven belangrijkste opgaven de komende dertig jaar zijn volgens Van Berkel en Gehrels stedelijke verdichting, mobiliteitsaanpak, energietransitie, circulair bouwen, klimaatadaptatie, gezonde leefomgeving en brede welvaartsontwikkeling.


Geslaagde voorbeelden

Over elk van die thema’s kun je apart eindeloos nadenken, maar welke inzichten levert het op als je ze in elkaar schuift? Een hoop, zo blijkt.

Een vaag containerbegrip als ‘integraliteit’ wordt een stuk concreter wanneer je de geslaagde voorbeeldprojecten uit het boek hebt bestudeerd. Het ‘nieuwe ingenieursdenken’ is misschien niet zo vernieuwend als de auteurs het doen voorkomen, maar veel voorbeelden ervan kende ik in ieder geval nog niet.


Inspiratie

Het is de makers gelukt er een speelse uitgave van te maken. De hoofdstukjes zijn kort, toegankelijk en gevarieerd van opzet, maar ze getuigen van het enorme denkwerk dat eraan ten grondslag ligt.

Met foto’s, infographics en tal van mooie kaartjes illustreren de makers hun overtuigende betoog. Het belangrijkste wat nodig is om écht integraal te gaan bouwen, is inspiratie. Laat dit boekje nu juist daarin grossieren.


Wat wij willen is nog nooit gedaan. De kracht van integraal bouwen
Ben van Berkel en Caroline Gehrels e.a.
60 Blz.
19,95 euro
Foto: Na twee decennia van werkzaamheden werd het gerenoveerde station Arnhem Centraal in 2015 opgeleverd. Uit het besproken boek

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.