Halvering van de gaswinning in Groningen halveert ook de kans op een jaarlijkse aardbeving met een grootte van 3,6 op de schaal van Richter. Dat schrijft de NAM in reactie op vragen van het Staatstoezicht op de Mijnen.

De tabel die de NAM in zijn brief presenteert over de relatie tussen het tempo van de gaswinning en de kans in een jaar op een zware aardbeving is het meest concreet en biedt het meest duidelijke handvat voor minister Eric Wiebes van Economische Zaken om een besluit te nemen over de gaswinning. Een van de kernvragen daarbij is immers hoeveel zware aardbevingen de gaswinning waard is. De discussie is opnieuw opgerakeld door de zware aardbeving vorige week in het Groningse Zeerijp. Hieronder is de tabel verwerkt in een grafiek.
 

Relatie tussen het tempo van de gaswinning en de kans in een jaar op zware aardbeving.


Uit de grafiek blijkt een duidelijk verband tussen het tempo van gaswinning en de frequentie van zware aardbevingen. Dat wil niet zeggen dat er uiteindelijk minder zware aardbevingen zullen komen; ze worden alleen meer of minder over de tijd uitgesmeerd. En een enkele zware aardbeving in een jaar is uiteindelijk beter te dragen dan meerdere zware aardbevingen in een jaar tijd.

Dat er uiteindelijk niet minder zware aardbevingen komen, heeft te maken met de oorzaak: drukverlaging en inklinking van de ondergrond en optredende mechanische spanning langs breuklijnen. Zolang gaswinning die druk verder omlaag brengt, zal de ondergrond zich gaan zetten, met de bijbehorende bevingen. (Lees ook: ‘Groningen krijgt nog meer zware aardschokken’.)

In zijn brief benadrukt NAM-directeur Gerald Schotman nogmaals dat het aan de minister is om te bepalen hoeveel gas er mag worden gewonnen. De tabel ‘biedt de minister een overzichtelijk instrumentarium om een breed afgewogen beslissing te kunnen nemen’, aldus Schotman.


Twist met het staatstoezicht

Voor het overige is de brief van de NAM vooral bedoeld om met het Staatstoezicht op de Mijnen uit te vechten op grond van welke criteria een besluit moet worden genomen over de gaswinning. Het Staatstoezicht liet vorige week weten dat er van de ‘code rood’ uit het zogeheten meet- en regelprotocol weer naar ‘code groen’ moet worden gegaan door een forse beperking van de gaswinning. (Lees: ‘Controverse rond terugdraaien gaswinning barst los’.)

De NAM noemt het ‘onacceptabel’ om de codes uit dat meet- en regelprotocol te gaan gebruiken als veiligheidsnorm. Het gasbedrijf houdt vast aan de ‘overgangsnorm’ van de kans op een slachtoffer van 1:10-4, een norm overigens die weer een factor tien slechter is dan die elders in ons land geldt voor de veiligheid rond industriële installaties. Wordt die laatste norm gehanteerd, dan blijkt ook uit de NAM-analyse dat enige duizenden woningen daar niet aan voldoen. (Lees: ‘Groningen nog steeds structureel onveilig’.)

Ergens volgende week komt het Staatstoezicht op de Mijnen met zijn advies naar aanleiding van de beving in Zeerijp. Daarna moet minister Wiebes een besluit nemen.