De belangrijkste aanpak van plasticvervuiling in de oceanen is de toevoer stoppen. Veel plastic afval komt via rivieren en kanalen in zee terecht. Nergens is zoveel plasticvervuiling als in Azië, waar het plasticgebruik de komende jaren naar verwachting ook nog eens explosief gaat stijgen. Open Ocean Engineering, een startup uit Hongkong, wil plastic afval in havens, kanalen en meren daarom gaan afvangen met de varende ‘drone’ Clearbot.

De Clearbot is een elektrisch aangedreven miniboot met een catamaranachtige constructie. Tussen de twee rompen stroomt drijvend plastic afval naar binnen dat wordt opgevangen in een kooi met een capaciteit van tweehonderd liter. De bootjes kunnen ofwel in een vloot een gebied afwerken volgens een vast vaarpatroon of volledig autonoom opereren.

 

Testprojecten

In de autonome modus gaat de Clearbot met een camerasysteem op zoek naar drijvend afval dat via kunstmatige intelligentie wordt herkend en opgevist. De initiatiefnemers maken hiervoor gebruik van fotodatabases van vrijwilligers, zoals die van de organisatie Plastic Free Seas uit Hongkong. Het aandrijfen camerasysteem wordt door een zonnepaneel van stroom voorzien. Als de verzamelbak bijna vol of de accu bijna leeg is, gaat Clearbot terug naar een dockingstation. Dat heeft ruimte voor vier afvalladingen.

Open Ocean Engineering voert al enkele testprojecten uit in Hongkong en Indonesië. Het ontwerpteam werkt momenteel aan een verbeterde versie. Het nieuwe ontwerp krijgt twee vangarmen aan de voorkant om meer plastic naar binnen te geleiden. Gevangen plastic gaat vervolgens via een lopende bandsysteem naar een aanhangboot waar het wordt opgevangen en opgeslagen. Het streven is om het ontwerp eind 2021 op de markt te brengen. 

 

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Clearbot

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.