Jaarlijks gooien we in Nederland voor ongeveer 360 miljoen euro aan medicijnen weg, blijkt uit onderzoek. Het gaat dan om medicatie die niet aanslaat of waarvan te veel is voorgeschreven, maar het kan ook komen doordat de aandoening of ziekte voorbij is of de patiënt is overleden.

Veel zou echter kunnen worden hergebruikt, mits de medicijnen onder de juiste omstandigheden worden bewaard. Daarvoor ontwikkelt het Nederlandse bedrijf ReMediZ nu de Meds Safe, een medicijnkluisje.

‘Het idee is ontstaan vanuit een groep ondernemers die zich inzetten voor het reduceren van medicijnverspilling en het verantwoord verwerken van afval binnen de zorg’, vertelt Jos van Esch van het bedrijf Unit Dose Pack B.V., een van die ondernemers met een brede technische ervaring.


Regelsysteem

Van Esch ontwikkelde vanaf 2017 samen met projectleider Jan Deckers van ReMediZ, die veel ervaring heeft in koeltechnische ontwikkelingen, een eerste prototype van de Meds Safe. Dit is 26 bij 16 bij 12 centimeter groot en weegt 1500 gram.

De kluis wordt door Unit Dose Pack gevuld en gaat via de apotheek afgesloten met de patiënt mee naar huis. Een koelsysteem met peltierelementen en een nauwkeurig regelsysteem houden de medicijnen op exact de juiste temperatuur en luchtvochtigheid.

‘Thuis in de koelkast gaat dat niet’, legt Deckers uit. ‘Die staat bijvoorbeeld op zeven graden terwijl de bewaartemperatuur van de medicijnen vanwege de effectiviteit vijf graden is. Daarom worden geretourneerde medicijnen nu door de apotheek niet hergebruikt maar vernietigd’, aldus Deckers.


Druk op de knop

ReMediZ heeft patent op een unieke verpakking, waar medicijntabletten met de originele blisterverpakking in komen, en zo in de Meds Safe gaan. De verpakking heeft een unieke barcode en identificatienummer van de productieserie.

Met een druk op de knop komt het tablet thuis bij de patiënt uit de kluis. Van Esch: ‘Wanneer de medicijnkluis met overtollige tabletten retour gaat, kan via een track & trace-systeem precies worden geconstateerd wat er in zit en dat het onder de juiste condities bewaard is geweest voor hergebruik.’


Zorgverzekeraar

In 2020 heeft ReMediZ 25 prototypemedicijnkluisjes voor gebruikerstesten met goedkope medicijnen ingezet via het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Brabant. ‘Dat verliep veelbelovend. De koeltechniek werkt goed en geruisloos. Patiënten accepteren het systeem en weten ermee om te gaan’, aldus Deckers.

Nu loopt een test in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ met het dure kankermedicijn Lenalidomide. In deze tweede fase wordt gekeken hoeveel besparing dit oplevert. ReMediZ werkt momenteel aan een productieversie van de kluis.

Het doel is om die volgend jaar op de markt te brengen. De reacties van ziekenhuizen en apothekers zijn unaniem positief.


Foto: DCI Media

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.