Eureka

De Engelse student Archie O’Brien droomt van avontuur. Hij wil duiken tussen tektonische platen in IJsland en zwemmen met de dolfijnen van Bora Bora. Maar een dolfijn bijhouden vergt wel wat extra zwemcapaciteiten. Als zijn afstudeer­project aan de Loughborough Design School ontwikkelde ­O’Brien daarom zijn eigen onderwaterjetpack.

Zijn eerste idee was om de waterjetmotor van een jetski te verkleinen en in een rugzak te bouwen, maar dat werkte niet. Dus ontwikkelde hij zelf een nieuw aandrijfsysteem.

Over de technische details wil O'Brien niet veel kwijt, omdat hij er patent op heeft aangevraagd. Maar in grote lijnen werkt het systeem als volgt: een elektromotor gekoppeld aan een rotor pompt water naar binnen en spuit dit door twee straalbuizen aan de achterkant weer naar buiten. Zo wordt de zwemmer voortgestuwd.
 

Rugzak

De gebruiker kan de CUDA met stevige banden als een rugzak omdoen. In de kunststof behuizing zitten het aandrijfsysteem en twee accu’s. De snelheid is te regelen met een knop in de hand. Sturen gaat simpelweg met lichaamsbewegingen.

Het aandrijfsysteem werkt echter alleen zolang de zwemmer helemaal onder water is. Die zal dus ook minimaal een snorkel of een duikuitrusting moeten dragen om adem te halen. Uit veiligheidsoogpunt stuurt CUDA zichzelf naar het water­oppervlak zodra de accu’s leegraken. De accu’s zijn vervolgens snel te verwisselen.
 

Reddingsbrigade

O’Brien is van plan om in het tweede kwartaal van 2019 de productie op te starten. Afhankelijk van de uiteindelijke specificaties kan CUDA interessant zijn voor onder meer zwemmers, snorkelaars en duikers – maar ook voor bijvoorbeeld de reddingsbrigade om snel ter plaatse te kunnen zijn.
 


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.