Het centrum van de gemeente Eindhoven is een bijzonder kunstwerk rijker. De metershoge sculptuur van Titia Ex bestaat grotendeels uit gerecyclede kunststoffen en is gemaakt op een van de grootste 3D-printers die er zijn. Ledverlichting in de sculptuur reageert op voorbijgangers.

Het kunstwerk ‘Loom Light’, dat vandaag is geplaatst, moet een open boek uitbeelden waarvan de bladzijden wapperen. Kunstenares Titia Ex refereert met het boekwerk aan de verhalen van Philips-directeur Jan Zwartendijk, die vele Joden het leven redde, en andere verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog.
 

Ledlampjes die reageren

Loom Light bestaat uit een stalen frame, waaromheen 3D-geprinte delen van transparant kunststof zijn gemonteerd. Binnenin zitten 20.439 ledlampjes die, na voltooiing, in de avond en nacht een veelkleurig programma afdraaien, maar ook reageren op mensen die langslopen.

‘Overdag weerspiegelt het monument het zonlicht en ’s avonds ontstaat een feest van lichtjes. Dan verwijst mijn kunstwerk naar de Chanoeka, waarbij acht dagen lang het licht wordt ontstoken door een onzichtbare hand’, zegt Ex in een persbericht.
 

3D-printer

Voor het printen van de kunststof onderdelen tekende het Belgische bedrijf Colossus Printers, dat een van de grootste en krachtigste 3D-printers terwijl wereld heeft staan. De printer daar heeft een bouwvolume van vijf kubieke meter en werkt volgens het bekend fused deposition modeling-principe, waarbij de machine gesmolten plastic door een spuitmond duwt. Vanwege de grote hoeveelheden grondstof wordt het plastic bij de Colossus-printer echter niet als draad aangevoerd, maar heeft de printer een groot reservoir waar plasticgranulaat (korrels) in gaat.
 

Complexe klus

Colossus Printers werkte voor dit project samen met OMD3D, eveneens Belgisch, dat het ontwerp van de kunstenaar omzette in driedimensionale onderdelen die daadwerkelijk door een 3D-printer te vervaardigen waren. ‘We zijn behoorlijk wat gewend, maar dit was wel een vrij complexe klus ja’, vertelt Iris Vercruysse van OMD3D, aan de telefoon vanuit Eindhoven. ‘Loom Light bestaat ten eerste uit ongeveer honderd kunststof onderdelen die we allemaal netjes op elkaar moesten laten aansluiten. En verder wilde Titia Ex in het kunststof zowel horizontale als verticale structuren aanbrengen, om beweging te laten zien.’
 

Acht armen

Het kunstwerk haalt zijn stevigheid uit een stalen frame, dat al de vorm heeft die bezoekers straks zien. ‘De basis bestaat uit drie stevige buizen van twintig centimeter doorsnede die uitwaaieren in acht armen.’ Op het staal zijn de stroken leds gemonteerd, waarna daar weer op lange kunststof matten - eveneens doorzichtig - zijn aangebracht. De matten vormen in de eerste plaats de verbinding tussen het staal en de plastic delen aan de buitenzijde, maar ze verstrooien ook het licht van de leds.

Al het kunststof van Loom Light - in totaal zo’n 450 kilogram - is gerecycled. De matten aan de binnenzijde zijn van polypropeen gemaakt, de zichtbare delen aan de buitenkant van PETG, een variant van PET die altijd transparant blijft. ‘Het kunststof is afkomstig van overschotten van vorige projecten van ons. We zijn er heel goed in om consequent onze plasticstromen gescheiden te houden. Dat moet ook wel, anders kun je niet zo mooi transparant gerecycled kunststof krijgen’, vertelt Vercruysse.


Zes meter hoog

Het kunstwerk Loom Light heeft op de grond een doorsnede van ongeveer 3,5 meter en is 4,5 tot bijna 6 meter hoog. Het staat in Eindhoven op het kruispunt van de Nachtegaallaan en de Kanaaldijk-Zuid, naast een gebouw van de gemeente Eindhoven. Na de plaatsing van de constructie zullen ingenieurs van Interactive Matter nog een paar weken nodig hebben voor het afstellen van de led-verlichting. Wanneer de officiële opening wordt verricht, is nog niet bekend.

 

 

 

Foto’s Wim De Wael / Iris Vercruysse

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.