De strijd om de Prins Friso Ingenieursprijs gaat dit jaar tussen drie ingenieurs die zich elk op hun eigen wijze met water bezighouden. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), dat de prijs jaarlijks toekent, heeft de genomineerden donderdag bekendgemaakt. 

De eerste genonimeerde is Nikéh Booister. Zij is adviseur waterveiligheid en klimaatadaptatie bij ingenieurs- en adviesbureau Sweco. Ook genomineerd is Sjoerd Kerstens, waterexpert bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. De derde genomineerde is Marijn van Rooij, mede-oprichter en technisch manager van Ocean Grazer, dat werkt aan de ontwikkeling van energieopslag op de zeebodem. 


Ingenieur van het Jaar

De winnaar wordt woensdag 16 maart bekendgemaakt op de Dag van de Ingenieur. Naast de jury mag ook het publiek zijn voorkeur uitspreken. De stembussen zijn van 15 februari tot 15 maart geopend en stemmen kan onder meer via deze site.

De Prins Friso Ingenieursprijs geldt als de meest prestigieuze ingenieursprijs van Nederland. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen. De prijs wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. Vorig jaar ging David Fernandez Rivas, universitair hoofddocent vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente, er met zowel de jury- als de publieksprijs vandoor. 


PRINS FRISO

De naam van prins Friso is sinds 2015 verbonden aan de ingenieursprijs. Volgens KIVI geeft Friso’s inspirerende nalatenschap de prijs extra elan en onderstreept zijn naam het maatschappelijk belang van ingenieurs.

De prijs is bedoeld voor een ingenieur die zich onderscheidt op het gebied van innovatie, ondernemerschap, persoonlijkheid en maatschappelijke impact. Op al die aspecten manifesteerde prins Friso zich. Hij was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek, en daarnaast bedrijfseconoom. Zijn passie lag op het snijvlak van techniek en organisatie.

In 2004 sprak prins Friso het fusiecongres van KIVI en NIRIA toe over het belang van het vertalen van wetenschappelijke kennis in praktische toepassingen. ‘Academische vrijheid is een belangrijk goed, maar mag niet uitmonden in academische vrijblijvendheid’, aldus de prins over een onderwerp dat niets aan actualiteit heeft verloren.

Prins Friso was onder meer mededirecteur van TNO Space, medeoprichter van het MRI-centrum in Amsterdam en chief financial officer van Urenco. Daarnaast was hij actief betrokken bij organisaties die het belang van techniek uitdragen, waaronder KIVI, de stichting Jet-Net voor jongeren en techniek, en de Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Hij overleed in 2013 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ski-ongeval.

 


Beeld: KIVI

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.