Elon Musk start bedrijf voor brein-computer-interfaces
Tech-ondernemer Elon Musk gaat een nieuw bedrijf oprichten, melden Amerikaanse media: Neuralink. Dat wil een gebruikersinterface ontwikkelen om de hersenen direct te verbinden met een computer. Daarmee kun je met gedachten een computer besturen. Ook gaat op termijn kunstmatige intelligentie onze hersenen ondersteunen.
Musk heeft al verschillende bedrijven op zijn naam staan: Tesla Motors, SpaceX en SolarCity. Blijkbaar heeft hij de tijd gevonden om weer eens een nieuw bedrijf te starten. Helemaal onverwacht komt dat trouwens niet, want hij sprak al eerder over het onderwerp; onder andere in dit interview:
De technondernemer gelooft heilig in het nut van een derde digitale laag bovenop ons limbische systeem (de binnenste schil van de hersenen, waar emoties huizen en ons langetermijngeheugen) en de cortex (de buitenkant van het brein, waarmee we informatie ontvangen, analyseren en interpreteren). Die digitale laag moet volgens Musk komen van een kunstmatig intelligent systeem dat met elektroden is verbonden met hersencellen in het brein.
Gevaar
Hoewel Musk absoluut een voorvechter is van kunstmatige intelligentie, waarschuwt hij ook regelmatig dat het een gevaar kan vormen voor de mensheid (lees ook: ‘Kunstmatige intelligentie risico voor de mensheid’). Verder is hij betrokken bij het project OpenAI dat zich ten doel heeft gesteld om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die veilig is (lees: ‘Appèl voor verantwoorde AI’) .
In bovenstaande interview zegt Musk dat de enige manier voor de mens om niet nutteloos te worden gemaakt door kunstmatige intelligentie (want in intelligentie worden we ver voorbijgestreefd, zo verwacht hij), is door er een verbinding mee aan te gaan. We moeten daar niet te zeer van schrikken, zegt Musk. ‘Eigenlijk zijn we nu al cyborgs, met onze smartphone en de enorme rekenkracht die daarin zit en de verbinding met internet. We kunnen de meeste vragen in luttele seconden beantwoorden en telefoongesprekken met beeld voeren met wie dan ook, waar ook ter wereld.’
Interface kan beter
Maar de verbinding met onze smartphone kan nog een stuk beter, vooral de capaciteit van output laat te wensen over. ‘Die verloopt nu via een klein toetsenbordje op het scherm, waar we op tikken. Die beperking moeten we wegnemen en dat kan heel goed met een brein-computer-interface.’ Daarvoor is het waarschijnlijk nodig om elektroden (semi)permanent in het brein te implanteren. Maar misschien is een operatie wel niet nodig. Het lijkt erop dat de hersencellen te benaderen zijn via de bloedvaten. ‘Neuronen hebben veel bloed nodig, dus we hebben via de kleine adertjes automatisch een toegangsweg tot de neuronen in het brein’, zegt Musk.
Verwacht wordt dat Musk nog deze week meer details bekendmaakt over zijn nieuwe bedrijf.