Op een jaarlijkse conferentie voor programmeurs presenteerde Samsung gisteren in San Francisco een opvouwbare mobiele telefoon/tablet. Het Zuid-Koreaanse bedrijf hoopt dat opvouwbare telefoons en tablets de stagnerende omzetten in de telefoonmarkt een zetje kunnen geven.

We schrijven bij De Ingenieur niet zo heel vaak over nieuwe computers, telefoons of gadgets. Maar eens in de zoveel tijd gebeurt er iets bijzonders.

Het buigzame telefoonscherm is zoiets. Daar wordt al zo lang aan gewerkt door technologiebedrijven (Zie Wikipedia op dit onderwerp) dat de presentatie van een concreet product met een opvouwbaar scherm met recht een mijlpaal mag heten. En dan hebben we eigenlijk ook nog te maken met een dubbele mijlpaal. Het Chinese bedrijf Royole stak Samsung namelijk nét de loef af, door vorige week al een opvouwbare telefoon te lanceren, de prijzige FlexPai.

De FlexPai. Foto: Royole


Opvallendste verschil: de FlexPai buigt met het scherm aan de buitenkant, bij Samsung vouwt het scherm naar binnen. En de FlexPai kunnen we al bestellen, voor € 1388,-. Samsung hield het bij een presentatie op het podium van zijn conferentie voor programmeurs, waardoor nog veel vragen onbeantwoord bleven.


Waarom opvouwbaar?

U zat waarschijnlijk niet met smart te wachten op een opvouwbare telefoon. Uw smartphone en tablet doen het prima. Toch heeft Samsung flink geïnvesteerd in deze innovatieve Infinity Flex Display. ‘Met onze toegenomen digitale levensstijl hebben mensen (“digitale nomads”) steeds meer behoefte aan apparaten die een groot beeldscherm koppelen aan draagbaarheid’, omschrijft het bedrijf het zelf op zijn website.

Analisten zeggen dat de zoektocht naar nieuwe functies vooral voortkomt uit het feit dat de markt voor mobiele telefoons verzadigd is. Om toch spullen te blijven verkopen, zoeken de makers van die apparaten het in bijzondere en onverwachte functionaliteiten, waarvoor ze hogere prijzen kunnen vragen.


Wat weten we tot nu toe?

Op het podium in San Francisco werd gisteravond een smartphone getoond die op het eerste gezicht veel deed denken aan een telefoon uit pakweg 2008. Interessant werd het pas toen marketingman Justin Denison van Samsung het ding uitvouwde tot een twee keer zo grote tablet, zie de foto's hieronder.


Te zien was dat het apparaatje schermen heeft aan beide zijden; een groot scherm (schermdiagonaal 7,3 inch, ofwel 18,5 cm), dat kan vouwen, en een normaal, klein scherm, voor als je het apparaat als telefoon wil gebruiken.

Het buigzame scherm is van het type OLED (organic light emitting diode) en heeft – anders dan gewone led-schermen – geen achtergrondverlichting nodig; het polymeermateriaal zelf geeft licht.

Hoewel Samsung al in 2013 kwam met gebogen OLED-displays (lees: 'Eerste gebogen televisies met oleds'), is dubbelvouwen van een andere orde. Vanuit een technisch oogpunt is het spannend hoe dit nieuwe scherm zich houdt na honderden of zelfs duizenden keren buigen. Materialen hebben de neiging om vermoeid te raken, en meerdere laagjes die op elkaar zijn geplakt zijn helemaal een uitdaging; delaminatie ligt op de loer. Maar Samsung zal dit uitentreuren hebben getest.

Ook ontwikkelde het bedrijf een nieuwe lijm om de verschillende lagen aan elkaar te plakken. En omdat glas niet zo lekker buigt, heeft Samsung voor de transparante toplaag een nieuw materiaal ontwikkeld, dat zowel zeer buigzaam is als lang meegaat. Wat voor materiaal dat precies is, maakt Samsung nog niet bekend.


Wat moet je met een opvouwbaar scherm?

Wat je met elk display kunt dat groter is dan een klein telefoonschermpje. Multitasken, meerdere dingen tegelijk doen. Samsung kondigt aan dat je op de nieuwe opvouwtelefoon drie apps tegelijk kunt draaien. Dus wachten in de virtuele rij voor een concertkaartje terwijl je filmpjes kijkt. Of de krant lezen terwijl je online een potje schaak speelt met een vriend. Verzin het maar.

Dat we het opvouwscherm serieus moeten nemen, blijkt ook uit de aankondiging van Google, dat het besturingssysteem Android geschikt gaat maken voor flexibele schermen.


Conclusie?

Wie nieuwsgierig is naar deze nieuwe flexibiliteit – of gadgets gewoon cool vindt –  bestelt alvast een FlexPai in China. Op de concurrent van Samsung is het nog even wachten. Het bedrijf zegt dat de productie over een paar maanden kan starten. Te verwachten is dat het uiteindelijke product er wel wat mooier uitziet dan de baksteen die gisteren op het podium werd getoond.

Beeldmateriaal Samsung

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.