Zwitserse onderzoekers hebben een drone getraind om vanuit de lucht zelf bospaden te herkennen en te volgen. Op termijn moeten drones hiermee mensen lokaliseren die verdwaald zijn in de natuur, een regelmatig voorkomend probleem in berggebieden. De autonome helikopters kunnen verdwaalde personen sneller opsporen dan mensen dat kunnen. Omdat ze goedkoop zijn, en dus als zwerm kunnen worden ingezet, is de overlevingskans van een vermist persoon groter.


De drone die de universitaire onderzoekers in Zwitserland gebruiken is een quadracopter met twee eenvoudige smartphonecamera’s aan boord. In plaats van beeldsensoren met zeer hoge resolutie te gebruiken, zetten de onderzoekers hun geld op kunstmatige intelligentie om op de beelden structuren te herkennen. Het bijzondere is hier dat ze deep learning-technologie gebruiken: lerende algoritmes die hun taakje steeds beter uitvoeren doordat ze gevoed worden met een berg bestaande cases.
 

Onbekende bospaden

De onderzoekers lieten hun algoritme in dit geval leren door beelden te maken van bospaden in de Zwitserse Alpen. Nog niet vanuit de lucht, maar met een GoPro-camera op de helm van één van de onderzoekers. Deze methode leverde al succes op: na de leersessie op bekende paden lukte het de camera om op nieuwe, onbekende bospaden in 85 % van de gevallen het pad te blijven volgen.
 

Mensen herkennen

Toch is een reddings-drone niet een-twee-drie beschikbaar. Eén van de dingen die de onderzoekers nog te moeten ontwikkelen, is het herkennen van mensen op de camerabeelden. Misschien dat de Zwitsers eens contact op moeten nemen met de University of California in San Diego. Onderzoekers van die universiteit kregen het namelijk recentelijk voor elkaar dat een camera in een auto voetgangers herkent met twee tot vier frames per seconde (zie foto's hieronder).

Lead image: UZH / USI / SUPSI ; Foto voetgangers: University of California at San Diego.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.