Eureka

Een drijvende barrière van beton en plastic die niet alleen golven, maar ook de wind breekt. Dat is wat de University of Queensland voorstelt als buffer om dijken te beschermen en kust­erosie tegen te gaan in gebieden met cycloonseizoenen, zoals Bangladesh, Mozambique en Taiwan.

Want met alleen drijvende golfbrekers red je het daar niet, zegt Chien Ming Wang, die het drijvende bos ontwikkelde samen met collega’s, studenten en ­enkele bedrijven. ‘Je hebt ook een structuur ­nodig om de wind te breken. Windvlagen en rukwinden ­k­unnen enorme schade toebrengen.’
 

Holle stengels

Een voor de hand liggende kandidaat om de wind te temmen, is vegetatie. Oftewel: golfbrekers overwoekerd door bomen en planten. Maar onderhoud van offshore begroeiing is volgens Ming Wang dermate lastig dat hij nu met een outside-the-box-idee komt: 20 meter lange, holle stengels van beton en plastic die steken in drijvende ringvormige dijken van beton. De pijp­achtige structuren zijn flexibel genoeg om bij harde wind te buigen zodat breuken worden vermeden. 

De holle pijpen doen daarnaast dienst als golfbrekers. De golven worden onder meer afgeremd door het hellende ring­vormige dijklichaam: ze rennen hiertegen omhoog en verliezen zo energie. Daarnaast kunnen ze van onder de dijk omhoog via de holle pijpen, waardoor ze ook weer energie inleveren.
 

Brekend bos
Met een drijvend bos van beton en plastic willen Australische wetenschappers kusten in cycloongebieden beschermen.

Bescheiden proeven

De proeven die tot nog toe zijn uitgevoerd, zijn uiterst bescheiden. Het is de bedoeling om binnenkort een klein model van het drijvende bos te testen in een watertank van de University of Queensland.

Als de tests succesvol uitpakken, is de kering op termijn toe te passen in gebieden met cycloonseizoenen.

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.