Vernufteling 2021

Steeds vaker is het in delen van ons land te droog. Royal HaskoningDHV schiet, samen met Waterschapsbedrijf Limburg en SBE (Piping Machine – Apparatenbouw), te hulp. Zij ontwikkelden een installatie die afvalwater omzet in water dat schoon genoeg is voor boeren om hun akkers mee te besproeien.

 

Dit is een van inzendingen voor De Vernufteling 2021, de jaarlijkse prijs die Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met De Ingenieur uitreikt aan het advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project. Naast een prijs van een vakjury is er ook een publieksprijs. Hiervoor kunt u meestemmen van 11 januari tot 21 januari 2022. Een overzicht van alle inzendingen vindt u in ons dossier De Vernufteling 2021.

 

Ingenieurs van Royal HaskoningDHV bedachten de technische oplossing in overleg met mensen van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). In die provincie kampen verschillende boeren gedurende delen van het jaar met droogte en áls het dan regent, is het lastig voldoende regenwater vast te houden. De oplossing bleek te liggen bij het afvalwater van gezinnen. Dat wordt normaal gesproken zo snel mogelijk afgevoerd via de riolering naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI), waarna het behandelde water geloosd wordt. Maar je kunt dit water ook daar waar een watervraag is uit het riool onttrekken, nog voordat het de RWZI bereikt. De ontwikkelde compacte installatie, ‘Package Nereda’ gedoopt, reinigt het afvalwater tot bruikbaar water om de droogte mee te lijf te gaan. Het slib dat overblijft gaat via het riool alsnog naar de RWZI, die er middels vergisting nog biogas van kan maken, of nuttige stoffen uit kan winnen, zoals biopolymeren. 

 

Nereda

De installatie, ontworpen door machinebouwer SBE, is gebaseerd op de beproefde Nereda-technologie, waarbij het afvalwater van bewoners of industrieën wordt gezuiverd door korrels die vol zitten met bacteriën. Die eten het afval op en zetten het deels om in slib, en reinigen zo het water. Dat is vervolgens schoon genoeg om akkers mee te irrigeren of voor bedrijven met een grote watervraag. Wereldwijd heeft Royal HaskoningDHV al zo’n negentig projecten opgezet met de Nereda-technologie.

De ‘schoonwaterfabriek’ hoeft niet altijd op dezelfde stand te draaien, maar is instelbaar op wat er op dat moment gevraagd wordt. Is de wens zo schoon mogelijk water (voor aanvulling van het grondwaterpeil), dan hebben de bacteriën meer tijd nodig, en wordt er dus minder water geproduceerd. Mogen er in het water meer nutriënten achterblijven, dan kan er in dezelfde installatie meer water worden geproduceerd. Bijkomend voordeel is dat de boer dan op kunstmest bespaart voor zijn gewassen.

 

Modulair

In het noorden van Engeland draait inmiddels de eerste Package Nereda. Het mooie van de technologie is dat hij gebaseerd is op standaardonderdelen. ‘Daardoor kunnen we werken volgens het principe van design one, build many’, legt Sjoerd Kerstens van Royal HaskoningDHV uit. ‘We passen een modulaire ontwerpmethodiek toe die is ontwikkeld door WBL, “Verdygo” genaamd. Op basis van dezelfde onderdelen en één basisontwerp kunnen we een kleine installatie neerzetten voor een equivalent van duizend inwoners, of een grotere tot voor wel tienduizend inwoners. Wat ook kan, is op een later moment de capaciteit verhogen of verlagen; dan zet je er gewoon een containertje bij of haal je er een weg, het is net lego.’ (JH)


Openingsbeeld: Royal HaskoningDHV
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.