De Twentse universitair hoofddocent David Fernandez Rivas is vandaag door de vakjury unaniem verkozen tot Ingenieur van het jaar 2021. De bekendmaking door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) vond dit jaar online plaats in het virtuele bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel.

‘Hij inspireert enorm. Hij heeft bijzonder veel expertise op specifieke onderwerpen, maar kijkt ook naar de breedte. Hij stelt zichzelf en zijn kennis uitdrukkelijk openlijk beschikbaar en zet zijn ondernemerschap in om zijn kennis actief door te geven,’ aldus het juryrapport over Fernandez Rivas. ‘Voor hem draait ondernemen niet om geld verdienen, maar om het zoeken naar nieuwe manieren om een probleem op te lossen.’

‘Het is een eer om in de finale te staan met deze twee goede finalisten’, zegt Fernandez Rivas. ‘Ik zal als Ingenieur van het Jaar mijn best blijven doen om wetenschappelijke kennis te vertalen in toepassingen.’ 

Ook de publieksprijs voor de Ingenieur van het Jaar ging naar Fernandez Rivas. Hiervoor kon in de afgelopen weken gestemd worden op drie kandidaten. 

 

Druppeltjes

Fernandez Rivas is hoofddocent vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente. Hij bedenkt oplossingen voor maatschappelijke problemen met microfluïdische systemen.

Hij werkt met zijn team aan een techniek om vloeistof onder de huid te injecteren zonder naalden. Hierbij is het de kunst om druppeltjes zo te versnellen dat die dwars door de opperhuid heen gaan. Deze techniek kan in de toekomst een manier bieden om medicijnen heel lokaal toe te dienen. 

 

 

Finalisten

De andere twee finalisten waren Rob Dijcker en Abeje Mersha. Dijcker is senior projectleider & adviseur Circular Solutions bij ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos. Volgens hem zijn de huidige gebouwen en infrastructuur onze mijn van de toekomt voor een circulaire economie. Dijcker wil dan ook andere ingenieurs inspireren tot circulaire oplossingen.

Daarom is hij betrokken bij de nieuwe ontwerpmethodiek +Circular Design. Een dashboard dat de circulariteit van een ontwerp laat zien met een materiaalstroomanalyse. De gebruiker ziet in één oogopslag niet alleen waar alle materialen vandaan komen, maar ook waar de materialen heen kunnen als het ontwerp eenmaal aan vervanging toe is.

 

Crisissituatie

Abeje Mersha is lector onbemande roboticasystemen aan de hogeschool Saxion in Enschede. Mersha leidt een grote onderzoeksgroep die werkt aan de ontwikkeling van een zelfvliegende, levensreddende robot die dag en nacht kan worden ingezet bij crisissituaties.

Deze drones kunnen meldingen die binnenkomen bij de meldkamer controleren, zodat de hulpverleners sneller in actie kunnen komen.

 

Prins Friso Ingenieursprijs

Dit was de zevende editie van de Prins Friso Ingenieursprijs, die het KIVI jaarlijks uitreikt. Hiervoor komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in de vier competenties: expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact.

Wegens de coronapandemie vond de Dag van de Ingenieur dit jaar voor het eerst online plaats. Daarvoor werd de uitzending live uitgezonden vanuit een studio in Gorinchem, waar de dagvoorzitter Miguel Delcour, directeur van het KIVI, en Joanne Meyboom-Fernhout, president van het KIVI, aanwezig waren. De finalisten woonden het evenement bij vanuit huis, net als de prinsessen en de bezoekers. 

 

Beeld: Patrick van Emst

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.