Eureka

Voor een endoscopie van de maag moet er via de slokdarm een flexibele slang met minicamera naar binnen. Straks kan een robotpil deze procedure uitvoeren terwijl de arts online meekijkt.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De PillBot van de Amerikaanse startup Endiatx is als een miniduikboot die de maag in kaart brengt. Het eerste model PillBot v1 heeft een diameter van dertien millimeter. Dat is klein genoeg voor een patiënt om door te slikken, direct gevolgd door flink wat water. 

De PillBot onderscheidt zich met het aandrijf­systeem van andere, bestaande camerapillen die bijvoorbeeld de darmwand filmen terwijl ze op natuurlijke wijze door de darm bewegen.



Klinische test

De PillBot manoeuvreert met drie mini-jetmotoren door de met water gevulde maag om de complete maagwand te filmen. De led-lichtjes belichten de maagwand en beelden van de videocamera worden in real-time doorgestuurd naar de arts die meekijkt.

Endiatx voert momenteel klinische testen uit met de PillBot en gaat FDA-goed­keuring aanvragen om de robotpil allereerst in Amerika op de markt te mogen brengen.


Poliepen verwijderen

Het volgende model, Pillbot v2, wordt nog iets kleiner met een diameter van tien millimeter. Dat kan een autonome maagscan uitvoeren met AI-herkenning van afwijkingen. Over een aantal jaren moet de robotpil ook handelingen gaan uitvoeren zoals poliepen verwijderen, biopten nemen en bloedingen stoppen via het dichtbranden van weefsel.

Nog verder in de toekomst voorziet Endiatx mogelijkheden op microschaal, zoals kankercellen opsporen en onschadelijk maken.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Endiatx

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.