Als alles goed gaat schrijft SpaceX morgen ruimtevaartgeschiedenis met de lancering van de Falcon Heavy, een krachtpatser die alleen door de Amerikaanse Saturn V-raket en de Russische Energia is overtroffen. De lancering is op de de webcast van SpaceX te volgen.

De lancering van de Falcon Heavy staat gepland voor morgenmiddag 1.30 uur Amerikaanse tijd (Eastern Time Zone, 19.30 uur Nederlandse tijd) vanaf het Kennedy Space Center in Florida. De raket is gebaseerd op de Falcon 9 waarmee het ruimtevaartbedrijf SpaceX al vele vluchten heeft uitgevoerd. De Heavy is een verzwaarde versie met een groter laadruim, en voorzien van twee boosterraketten die beide bestaan uit de eerste trap van de Falcon 9-raket.


Krachtpatsers

De raket heeft een maximaal laadvermogen van 63 ton, en is daarmee de derde zwaarste ooit in de ruimtevaart. Koploper is de Saturn V uit de jaren zeventig die onder andere de Apollocapsules richting de maan bracht. Deze had een laadvermogen van 140 ton. Tweede is de Russische Energia die 100 ton in een baan om de aarde kon brengen. Deze raket werd in de jaren tachtig gebruikt. Het is nu dertig jaar later dat er weer voor het eerst zo’n krachtpatser de ruimte in gaat. De NASA zelf werkt momenteel aan de SLS-raket die maximaal 130 ton moet gaan lanceren. De planning is nu dat deze raket in 2023 gereed moet zijn voor lancering.


Testprogramma

SpaceX wil met zijn krachtpatser uiteindelijk bemande ruimtereizen mogelijk maken, maar daarvoor is eerst een uitvoerig testprogramma nodig om zeker te zijn van de betrouwbaarheid van de raket. SpaceX heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met de nodige tegenslagen met zijn Falcon 9 (lees ‘SpaceX weet oorzaak ontploffing’). Op de komende vlucht brengt SpaceX nu als symbolisch gebaar de Tesla Roadster van Elon Musk, ook de eigenaar van SpaceX, in de ruimte. Voor komende vluchten met de Heavy is de lancering van diverse satellieten voorzien.

Elon Musk's Tesla Roadster in het laadruim van de Falcon Heavy.


Eerste trap en boosters keren terug

Een van de innovaties die SpaceX toepast is het hergebruik van rakettrappen: na de lancering keert de eerste trap terug naar de aarde, maakt een zachte landing en is zo opnieuw te gebruiken. Daarmee zijn de lanceerkosten aanzienlijk te drukken. SpaceX heeft is daarmee al succesvol geweest (lees ‘Recycle-raket succesvol’).
 

Het eerste moment na de lancering, met terugkeer van de drie raketten van de eerste trap.


Het is nu ook de bedoeling dat van de Falcon Heavy de eerste trap en de beide boosterraketten naar de aarde terugkeren. Het is de bedoeling dat twee ervan landen op het Kennedy Space Center en op een drijvend platform in de Atlantische Oceaan.

De Falcon Heavy is uitgerust met drie keer negen Merlin-motoren, die ook door de Falcon 9 worden gebruikt. Het bedrijf bouwt de motoren zelf.

De drie keer negen Merlin raketmotoren van de Falcon Heavy.

Zie hieronder een anmatie van de lancering van de Falcon Heavy.