Noise cancelling koptelefoons kunnen beter worden dankzij wifi. Door een geluidssignaal op te vangen in een klein, energiezuinig kastje en om te zetten naar een digitaal signaal worden betere koptelefoons mogelijk, denken onderzoekers van de University of Illinois.

Read this article in English

Noise cancelling-koptelefoons vangen via microfoons geluid op, dat vervolgens met antigeluid (geluid dat exact de omgekeerde fase heeft van het oorspronkelijke geluid) gecompenseerd wordt. Zo heb je geen last van pratende mensen, verkeer of andere vervelende geluiden.

Maar de techniek is niet perfect: de microfoon vangt geluid op en moet dan razendsnel berekenen hoe het geluid onderdrukt moet worden. Daardoor mist het sommige delen van het geluidsspectrum en komt er nog steeds een beetje herrie door.
 

 

Stuk sneller

Nu lijkt er een oplossing voor te bestaan, zo laat onderzoek van de Amerikaanse University of Illinois zien. Door het gemeten geluid via een wifisignaal door te sturen naar een koptelefoon, kan het oorspronkelijke geluid ruim voor het aankomt bij de oren van de luisteraar al herkend en gecompenseerd worden. Wifi-stralen zijn immers een stuk sneller dan geluidsgolven (een miljoen keer sneller zelfs). Daardoor 'mist' de koptelefoon geen geluiden meer. Afhankelijk van de nabijheid van het geluid scheelt dat net de paar microseconden die nodig zijn voor een goede berekening.

Het is een simpel idee, maar het vereist flink wat regelwerk om dit goed te laten verlopen. Er is een kleine microfoon nodig die geluid opvangt, vertaalt naar een digitaal signaal en vervolgens via wifi verstuurt naar de kop telefoon die tegengeluid maakt. De koptelefoon moet dus ook een wifi-verbinding hebben.
 

 

Veel microfoons

Een externe microfoon kan handig zijn, omdat het geluid van verder weg kan opvangen. De onderzoekers noemen zelf het voorbeeld van een microfoon op je kantoordeur, zodat collega's die in de gang praten je niet storen. Maar het betekent ook dat het ingewikkeld kan zijn als geluid van alle richtingen komt. Als je in een kantoortuin werkt moet je omringd zijn door microfoons om helemaal geluidsvrij te kunnen werken.

De onderzoekers hebben dit door, maar denken ook dat er in de toekomst meer microfoons kunnen zijn. Als onderdeel van het Internet of Things zullen een heleboel kleine, zuinige apparaatjes met wifi-verbinding in onze leefomgeving hangen. Door dat soort apparaatjes ook van een microfoon te voorzien maak je het mogelijk om iedereen die dat wil in volmaakte stilte te laten werken. De onderzoekers bouwden zo'n microfoonapparaatje, waarmee de basis voor de techniek er ligt. Nu gaan ze het apparaat perfectioneren, zodat het bijvoorbeeld meerdere koptelefoons kan aansturen.

Beeld: Mimzy