De kweektank Aquatraz is ontworpen om kweekvissen binnen en parasieten zoveel mogelijk buiten te houden.

Kweekvis kan een cruciale rol gaan spelen in het voeden van de groeiende ­wereldbevolking. Op dit moment kleven er echter nog verschillende nadelen aan vis kweken in ronde kooien voor de kust. Zo is er het gevaar dat kweekvissen ontsnappen en kruisen met wilde vispopulaties of deze besmetten met parasieten. Een nieuw kweeksysteem moet die problemen tegengaan.
 

Veel steviger

Het Noorse bedrijf Aquatraz ontwikkelde het gelijknamige systeem samen met Midt-Norsk Havbruk, dat in Noorwegen vis kweekt volgens conventionele methoden. De naam Aquatraz is gebaseerd op de beroemde gevangenis Alcatraz in de baai van San Francisco, waaruit ontsnappen praktisch onmogelijk moest zijn. De Aquatraz kweektank is dan ook ontworpen om kweekvissen binnen en parasieten zoveel mogelijk buiten te houden.

De stalen constructie is vele malen steviger dan de netten die normaal worden gebruikt. Daardoor ontstaan er minder makkelijk gaten waar vissen door kunnen ontsnappen.

De kweektank heeft een omtrek van 160 m en is in totaal 32 m diep. Daarvan is de bovenste 8 m volledig gesloten om zeeluizen te weren, die zich vooral op het wateroppervlak en in de bovenste 6 m van het zeewater bevinden. Het onderste deel van de tank bestaat uit een net van de sterke kunststofvezel Dyneema om water door te ­laten.
 

Actief en gezond

Voor optimale watercirculatie wordt water vanuit de diepte omhoog- en rondgepompt in de tank zodat er een constante stroming ontstaat. Dieper zeewater heeft een constantere temperatuur en zoutgehalte dan oppervlaktewater. Dit is belangrijk om stress bij de vissen tegen te gaan, wat kan leiden tot een zwakker immuunsysteem en verminderde eetlust en groei. De stroming houdt de vissen ­bovendien actief en gezond, en zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen.
 

Aquatraz


De stalen constructie is uit het water te tillen voor onderhoud. In landen als Noorwegen is het in de winter mogelijk om de kweektank te desinfecteren met koude omgevingslucht; een andere optie is om de tank goed te drogen. Daardoor zijn er geen chemicaliën nodig, wat goedkoper en beter voor het milieu is.
 

Ontsnappingspogingen

De eerste Aquatraz-kweektank is eind ­vorig jaar geïnstalleerd voor de kust van Noorwegen om zalm mee te kweken. ­Later dit jaar gaat het Norwegian Institute for Water Research onderzoeken hoe goed het systeem werkt en of er werkelijk geen vissen uit kunnen ontsnappen. Uit Alcatraz zijn immers ook verschillende ontsnappingspogingen gedaan, waarvan de laatste mogelijk zelfs succesvol.
 


Tekst: Paul Schilperoord