Student Konstantin Wolf van de TU Delft heeft dit jaar de Nederlandse James Dyson Award gewonnen met zijn uitvinding BREATHE. Dit is een compact maar effectief ventilatiesysteem dat geen elektriciteit nodig heeft en zeer geschikt is voor tiny houses.

 

De kwaliteit van de lucht laat in veel woningen te wensen over. Zo komt bij het koken of het branden van kaarsen fijnstof vrij, zitten in schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers vluchtige organische stoffen en groeien in een vochtig huis vaak schimmels.

Als het huis niet voldoende geventileerd wordt, kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid van de mensen die er wonen: fijnstof is bij langdurige blootstelling schadelijk voor longen, hart en bloedvaten, vluchtige organische stoffen veroorzaken vaak klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en geïrriteerde ogen en het inademen van schimmelsporen kan problemen in de luchtwegen veroorzaken.

En dat terwijl mensen gemiddeld meer dan tien uur per dag in hun woning doorbrengen.

 

Klein en off-grid

Vooral in kleine woningen zoals tiny houses is gebrek aan goede ventilatie vaak een probleem. Het vocht hoopt zich er sneller op. En omdat de bewoners van tiny houses het vaak belangrijk vinden off-grid te leven (dus zonder aansluiting op onder andere het stroomnet) is een elektrische ventilator daar niet altijd een optie.

Dat probleem kan BREATHE oplossen, hoopt student Konstantin Wolf van de TU Delft die deze installatie ontwierp.      

 

Het apparaat

BREATHE is een installatie in het raam die weinig ruimte in beslag neemt, en behalve voor het regelsysteem geen elektriciteit nodig heeft om een luchtstroom te genereren. Het apparaat maakt gebruik van trek, ofwel het schoorsteeneffect – dus verticale luchtstroming ten gevolge van natuurlijke temperatuurverschillen. In die zin lijkt het een beetje op het concept Breeze waar De Ingenieur eerder over schreef.

De installatie is een soort glazen box, waarin de lucht door zonlicht opwarmt. Aan de onderkant zit  een ingang voor de buitenlucht. Deze warmt op en trekt omhoog, en gaat daar via een uitgang de woning binnen. Onder de box is een luchtkanaal waardoor binnenlucht rechtstreeks naar buiten gaat.

 

Lamellen

Het technische vernuft van het apparaat zit in de lamellen die erin gemonteerd zijn: als deze strak staan, heeft het schoorsteeneffect vrij spel. Dat zorgt voor een goede ventilatie en is een goede optie voor in de zomer. Als de lamellen loshangen kunnen ze bewegen, en vertragen zo de luchtstroom. Hierdoor wordt de binnenkomende lucht voorverwarmd in de glazen box voor het de woning ingaat. Dat is wel zo prettig in de winter.

Tot nu toe is de BREATHE alleen op onderdelen gecheckt. De volgende grote stap is een complete experimentele opstelling te bouwen om te kijken of het concept als geheel ook werkt. Op basis van deze resultaten kan de efficiëntie worden geoptimaliseerd.

 

 

Prijs

De James Dyson Award is een internationale designprijs voor ontwerptechnische studenten en net afgestudeerden, en wordt uitgereikt door de James Dyson Foundation. De opdracht is simpel: ontwerp iets wat een probleem oplost.

Op 7 september zijn de nationale winnaars en finalisten bekendgemaakt. Wie van hen de internationale prijs en/of de duurzaamheidsprijs wint, horen we in november.

 

Beeldmateriaal: Dyson Nederland