Tata Steel IJmuiden en Dow Benelux bouwen een proefinstallatie die nafta produceert uit het afvalgas van de hoogovens in plaats van uit aardolie. Dow gebruikt de nafta als grondstof voor allerhande chemische producten.

Read this article in English

De installatie gebruikt koolmonoxide, die rijkelijk aanwezig is in de afvalgassen van het staalmaken. ‘Een deel ervan gebruiken we eerst om waterstof te produceren’, vertelt transitiemanager Cock Pietersen van Tata Steel. Die waterstof ontstaat door koolmonoxide te laten reageren met water. Daar komt CO2 bij vrij, ‘maar we voorkomen dat je voor die waterstofproductie extra aardgas moet gebruiken’. Het idee is dat AkzoNobel de waterstoffabriek op het Hoogoventerrein in IJmuiden gaat bouwen.

Er blijft dan nog genoeg koolmonxide over om samen met de eerder geproduceerde waterstof te mengen tot zogeheten syngas. ‘Uit dat syngas kunnen we allerhande stoffen maken. Nu zal dat voornamelijk nafta zijn, een mengsel van koolwaterstoffen die Dow gebruikt om chemische producten te maken.’ De omzetting gebeurt in het zogeheten Fischer-Tropsch proces, ooit ontwikkeld om diesel te produceren. De hoeveelheid nafta die Tata Steel kan leveren is zo’n 5 % van wat er nu in de chemiecomplexen in de Rijnmond en Moerdijk uit de fabrieken komt, maar dat gebeurt nu nog uit aardolie.

Het belangrijkste winstpunt van het produceren van waterstof en nafta is dat de koolmonoxide die bij de staalproductie vrijkomt veel hoogwaardiger wordt benut dan momenteel, waarbij de koolmonoxide wordt gebruikt als brandstof in de bestaande gascentrale van Nuon op het Hoogovencomplex. 


Arcelor-Mittal in Gent loopt voorop

Dow bouwt op dit ogenblik in Gent bij de staalfabriek van Arcelor-Mittal al een proeffabriek die hetzelfde gaat doen: nafta produceren uit hoogovengas. ‘Ze lopen daar voorop’, constateert Pietersen. Als de proefinstallatie in Gent zich heeft bewezen, wordt die overgeplaatst naar de hoogovens in IJmuiden.

‘De principes zijn hetzelfde, maar de samenstelling van ons afvalgas is weer anders dan die in Gent.’ Volgens Pietersen zit daar ook de technische uitdaging. ‘We moeten het afvalgas met de koolmonoxide eerst reinigen en vervolgens ook nog de stikstof eruit halen, voordat het de Fischer-Tropsch-reactor in kan.' Pietersen verwacht dat het één tot twee jaar zal duren voordat de proefinstallatie naar IJmuiden komt.

Arcelor-Mittal produceert momenteel al kerosine uit zijn hoogovengas, maar dat gaat via een reactor met bacteriën (lees 'Vliegtuigbrandstof uit hoogoven').


ThyssenKrupp

In Duitsland is staalbedrijf ThyssenKrupp bezig met een soortgelijk proces (lees 'Duits CO2 industrie-initiatief'). Het verschil is dat het bedrijf daar de waterstof wil maken met gebruik van duurzame stroom. Pietersen. 'Uiteindelijk willen we dat ook , maar dat is voor de langere termijn. We willen nu snel aan de slag door de koolmonoxide in onze afvalgassen te benutten.'
 

Honderd jaar hoogovens in Nederland

Tata Steel Ijmuiden viert deze maand zijn honderdjarige bestaan. Ondanks staalcrisis, fusies en weer ontbonden fusies en uiteindelijk oevrname door Tata Steel, is het bedrijf in IJmuiden altijd blijven innoveren.

De nieuwe manier van ijzer maken met de cycloonover is daarvan een voorbeeld. En zo zijn er meer. Zo werkt het bdrijf aan modellen die op atomair niveau alle bewerking van het staal in beeld brengen. En om te garanderen dat het staal waar minder dan een milimeter dunne batterijhulsjes uit worden getrokken zo goed is dat er geen gaatjes ontstaan, is er een systeem ontwikkeld dat al het gewalste staal minitieus controleert.

Meer lezen over de innovaties van de honderjarige hoogovens?

Wil je het volledige verhaal over de innovaties bij de honderdjarige hoogovens in IJmuiden uit het septembernummer van De Ingenieur lezen? Koop dan de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.
 

Openingsfoto: Tata Steel in IJmuiden vanuit de lucht. Foto Tata Steel.