Met MARSHA, een langwerpig gebouwtje uit de 3D-printer, heeft het bedrijf AI SpaceFactory een half miljoen dollar in de wacht gesleept bij een Challenge van NASA.

MARSHA wordt geprint
De Marshabitat MARSHA wordt 3D-geprint.

Een 3D-geprinte habitat ontwerpen voor Mars met een vloeroppervlak van minimaal 93 vierkante meter: dat was de opdracht voor de deelnemers van NASA’s 3D Printed Habitat Challenge. Extra voorwaarde: het gebouwtje moet grotendeels automatisch neer te zetten zijn en gebruikmaken van ter plekke aanwezige materialen of gerecyclede componenten van de ruimtemissie. Met hun ontwerp MARSHA wist AI SpaceFactory het beste aan de eisen te voldoen.
 

In dertig uur geprint

Afgelopen zomer schreven we op onze site al over de vijf finalisten van de wedstrijd. Deze maand moesten de vijf teams ten overstaan van een jury een schaalmodel van hun habitat 3D-printen. Vervolgens werden de mini-habitats getest op onder meer stevigheid en de kans op lekken.
 

MARSHA wordt getest
Een graafmachine test hoe goed het schaalmodel van de Mars-habitat MARSHA tegen druk bestand is.


Uiteindelijk kwam MARSHA daarbij als winnaar uit de bus. Deze roodbruine, rechtopstaande sigaar werd in dertig uur 3D-geprint door een uitschuifbare arm die aan een rover was bevestigd.
 

Afbreekbaar en recyclebaar

Een grote troef van MARSHA is het gebruikte materiaal. Dit is een afbreekbare en recyclebare composiet van biopolymeren en basalt, gebaseerd op stoffen die op Mars voorhanden zijn.
 

MARSHA materiaal
Korrels van de composiet die AI SpaceFactory bedacht voor zijn Marshabitat.


Met de wedstrijd won AI SpaceFactory een bedrag van 500.000 dollar. De nummer twee, een team van Pennsylvania State University, ging met 200.000 dollar naar huis.
 

Eco-habitat

Uiteraard zal het ontwerp van AI SpaceFactory niet binnen afzienbare op Mars worden gerealiseerd. Ook is de kans klein dat dit in de verdere toekomst wél zal gebeuren. Wel wil het bedrijf het werk dat in MARSHA is gaan zitten hier op aarde gaan exploiteren, in de vorm van TERA, de 'first-ever space-tech eco habitat'. Om die variant te realiseren, moet binnenkort een crowdfundingcampagne van start gaan.

Foto’s: AI SpaceFactory