Schoenen voor (s)printers
Schoenen printen is op het eerste gezicht lastig. De zware en onvoorspelbare belasting die schoenen te verduren krijgen en de benodigde flexibiliteit van het materiaal maakt het een veeleisend product in vergelijking tot, bijvoorbeeld, de presse papier die bij de meeste 3D-print-hobbyisten uit de printer rolt.
Toch worden er hier en daar pogingen ondernomen om schoeisel te printen. Om te beginnen het merk Under Armour, kleding- en schoenensponsor van onder meer de eredivisieclub AZ. In het filmpje hierboven zie je hoe printtechnologie in hun schoen een mooi alternatief biedt voor een ‘Air-achtige’ vering. Het mooi ontworpen zooltje werkt goed, maar het geprinte stuk vormt slechts een deel van de schoen. Kan dat niet beter?
Helemaal geprint
Een volledig geprinte schoen wordt in het filmpje hieronder besproken. Het betreft een gratis ontwerp dat je zelf kunt printen wanneer je de juiste printer en materialen hebt. Simon van het Youtube-kanaal RCLifeOn print er twee van net verschillende samenstelling, en gaat er een stukje mee rennen. Het fillpje geeft een mooi kijkje in de verschillende overwegingen waarmee je wordt geconfronteerd als je schoenen gaat printen, zoals materiaalkeuze en dikte. Maar eerlijk is eerlijk; ze zien er niet comfortabel of stevig uit, en echt mooi is ook anders.
Hoe combineer je dan 3D printen met mooi design en comfort? Dat lijkt inmiddels toch ook al te kunnen: Fused Footwear is ver met hun schoenen. Ze zijn al een tijdje aan het experimenteren, wat ze laten zien op Instagram, en hebben een paar fraaie opties in de webshop. Die schoenen zijn uiteraard helemaal te customizen, en zien er wel stevig en comfortabel uit. Fused Footwear heeft niet veel bewegend beeld op zijn Instagram account, maar de foto’s en de paar video’s die ze hebben zijn aansprekend. Zit er een revolutie van de schoen aan te komen? Je bent in ieder geval geen halve zool meer als je het zou proberen.