Rifblokken van slib voor onderwaterleven Waddenzee
In Noordoost-Groningen is een proef van start gegaan met rifblokken van geperst baggerslib. De hoop is dat de blokken helpen bij het aantrekken van onderwaterdieren en -planten. Slib dat rondzweeft vormt in de Eems-Dollard-monding juist een probleem, omdat het onderwaterleven bemoeilijkt.
Â
Het rondzwevende slib in de monding van de Eems-Dollard maakt dat zeegrassen, schelpdieren en ander onderwaterleven zich hier moeilijk kunnen vestigen. Een probleem dat overigens niet uniek is voor dit gebied; ook in het Markermeer treedt het op. De oplossing is daar gezocht in de aanleg van de Marker Wadden.
Bij de Waddenzee is nu een proef gestart met rifblokken van geperst baggerslib uit de haven van Delfzijl. Dat slib is eerst gedroogd tot klei in de kleirijperij in Delfzijl (inmiddels ontmanteld). Vervolgens zijn honderden rifblokken geperst volgens een nieuw procedé, ontwikkeld door Geowall, een samenwerking tussen de bedrijven Netics en baggerspecialist Van Oord.
Â
Â
Afgelopen dinsdag, 25 oktober, opende gedeputeerde van de provincie Groningen Johan Hamster samen met Waddenfonds-directeur Gerben Huisman het vijfjarige onderzoeksproject door de eerste rifblokken in het Wad te deponeren (zie de foto hieronder).
Â
Oesters en mosselen
In het project gaan onderzoekers van slibspecialist Netics, het NIOZ en de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking kijken of zich onder meer oesters en mosselen aan de blokken willen vastmaken. De blokken worden op verschillende hoogtes aangebracht en er zijn blokken gefabriceerd van verschillende hardheden. Dat laatste om te kunnen vergelijken welke blokken het snelst slijten en welke het meeste nieuwe onderwaterleven aantrekken.
Â
Â
Als de proef een succes is, denken de betrokken bedrijven deze methode ook elders in de wereld te kunnen toepassen. Het mes snijdt daarbij mooi aan twee kanten. Ten eerste zijn de rifblokken een nuttige bestemming voor baggerslib. Dat vervangt op deze manier rifblokken van beton, die een forse CO2-uitstoot met zich meebrengen. En ten tweede zorgen de schelpdieren en de planten ervoor dat het water minder troebel wordt.
Â
Fotoâs Provincie Groningen