Vandaag, 29 september, werd de eerste speciale regentegel gelegd in de wijk Zomerhof in Rotterdam. Het is het begin van klimaatbestendigheid van de havenstad, die net als veel andere steden bij hevige regenval snel met overlast te kampen heeft.

De tegel, met de naam Rain(a)way, kan het probleem van regenoverlast niet in zijn eentje oplossen. Het ontwerp laat echter wel zien wat er allemaal kan om een stad met regen om te laten gaan. 'Op een aantrekkelijk uitziende wijze de regen terug de grond in leiden', noemt ontwerper Fien Dekker het zelf.

Zij kwam na haar afstuderen, een jaar geleden, in het nieuws met het idee voor de tegel. Na aandacht van een grote krant werd ze benaderd door de Urbanisten, die van Zomerhof een klimaatbestendige wijk willen maken. Inmiddels ligt er een heuse pilot van tien tegelperkjes naast het Office for Metropolitan Archtecture aan de Heer Bokelweg in Rotterdam. Op 29 september legden watergezant Henk Ovink en Deltacommissaris Wim Kuijken daar ceremonieel de eerste tegel.

Absorberende tegel

De perkjes hebben allemaal een net iets andere configuratie. Het ontwerp bestaat standaard uit een absorberende basistegel met daarop een cementen streepje. De strepen sluiten op elkaar aan als er een paar tegels bij elkaar worden gelegd, zodat een grillig patroon van afgesloten vormen ontstaat. Wanneer het hevig regent, blijft het water in de bassins hangen, waarna het via de tegel terugsijpelt in de grond. 'Zo komt het niet in de riolering terecht en raakt deze bij zwaar weer niet overbelast', licht Dekker toe.

Klimaatbestendig

Het project is onderdeel van de ambitie van de wijk Zomerhof om 'klimaatbestendig' te worden. Klimaatverandering zorgt voor heviger regenval, en het gebrek aan waterabsorberende oppervlaktegrond in steden levert daarmee problemen op. Naast de regentegel zijn er verschillende stadstuinen om weer open grond in de stad te introduceren.

De regentegel onderscheidt zich door het ontwerp en de techniek erachter. De ondertegel heeft een grindachtige structuur, zodat water er makkelijk doorheen kan, maar is nog wel stevig genoeg. Het ontwerp met de grillige vormen maakt het geheel flexibel, zowel qua uiterlijk als functie. 'Door grind in de gaten te strooien wordt het mogelijk om erop te lopen of te parkeren', geeft Dekker als voorbeeld. Voor haar draait het echter vooral om het ontwerp en de esthetiek: 'Ik probeer water niet als overlast, maar als kunstwerk te zien. Dan vind je dit soort toepassingen.'