Pratend duikmasker
De duiksport en daarmee ook freediving wordt steeds populairder. De freediver verkent de onderwaterwereld tot tientallen meters diep, zonder zuurstoffles, op een enkele ademteug.
Daarbij zoeken freedivers regelmatig de limieten op. Een duikhorloge geeft nuttige informatie zoals diepte en tijdsduur van de duik, maar geen vitale parameters zoals hartslag en bloedzuurstofgehalte. Dat doet het Oxama-duikmasker wel en deelt deze ervaring via audio met de drager.
De Italiaanse startup Oxama ontwikkelde het duikmasker met input van talloze freedivers, onder wie wereldkampioenen. De genoemde tekortkomingen van het duikhorloge zijn naast het gebrek aan informatie over de eigen lichaamsfuncties ook dat het onder water moeilijk is af te lezen.
Vol sensoren
Het Oxama-duikmasker is gemaakt van zachte siliconen en wordt met twee banden op het gezicht aangebracht. Je kunt een zwembril onder of een duikbril op het masker dragen. Ter hoogte van de wangen zitten twee elektronische modulen: een sensor- en een spraakmodule.
In de eerste module zitten sensoren die onder meer de diepte, watertemperatuur, duiktijd, snelheid van dalen en opstijgen en versnelling meten. Daarnaast meet een optische sensor op de huid de hartslag en het bloedzuurstofgehalte. En tot slot meet een sensor de hoek van het hoofd ten opzichte van de romp, een factor die belangrijk is voor wedstrijdduikers die recht naar beneden duiken.
De spraakmodule geeft alle data als trillingen via het jukbeen door aan het binnenoor, waar het wordt omgezet in geluid. Via een app kun je de spraakmodule vooraf instellen op de standen: mute om alleen data te registreren, quiet om de data alleen aan het begin en einde van elke duik door te geven, alert om aan te geven wanneer drempelwaarden worden overschreden, en chatty om vooraf geselecteerde parameters iedere vijftien seconden door te geven.
Alle data van iedere duik wordt opgeslagen in de app.
Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Oxama