Sommige dingen stralen misschien geen hoogwaardig ingenieurswerk uit, maar getuigen wel van denken als een ingenieur. Zoals deze soldeerbout die zelfs midden in de woestijn werkt.

De kunstenaar kijkt vragend de eet- en keukenruimte in van ons kamp op het festival Burning Man (in Nevada, Verenigde Staten, red.). ‘Ik had gehoord dat hier misschien mensen zijn die kunnen helpen om de licht­effecten op mijn kunstwerk te fixen?’ Tim en ik communiceren met een stille blik: ‘Jij of ik?’  

Om een woestijn vol geweldige kunst te maken zijn niet alleen kunstzinnige typen nodig, maar ook mensen met gevoel voor techniek. Vaak gaat dat samen, maar niet altijd. Dus is het fijn als er extra techneuten zijn die kunnen helpen om al die kunst te realiseren en in een vrij onherbergzame woestijnomgeving werkend te houden. Wat die techneuten natuurlijk wel nodig hebben is goed gereedschap.

Een veel voorkomend probleem blijkt ook hier de oorzaak: een losgetrild contact heeft als gevolg dat ledlampen niet meer goed worden aangestuurd. Door de opkomst van steeds betere leds kan veel van de kunst op Burning Man draaien met veel minder stroom dan voorheen nodig was. Vaak is een zonnepaneel al genoeg; zon zat hier.  

Maar niet als je iets moet solderen. Soldeerbouten hebben best wat energie nodig om de benodigde 375 graden Celsius te bereiken. Er bestaan wel ‘mobiele soldeerbouten’ die op USB-C werken, maar die hebben een USB-C-lader nodig. Klassieke USB-A-opladers doen maar zo’n tien watt aan output (vijf volt, twee ampère), een mobiele soldeerbout heeft al snel zestig tot honderd watt nodig.  

Powertools
Daarvoor heeft Tim een oplossing. Er zijn ‘mobiele’ apparaten die wel veel vermogen kunnen leveren: powertools. Met zijn 3D-printer heeft Tim een houder gemaakt die hij over de batterij van zijn accuboor schuift. In de houder zit een bordje dat twaalf volt netjes omzet in USB-C en daarop sluit hij zijn soldeerbout aan.  

Er is op het internet een ware ‘wedloop’ van wie de gekste dingen van stroom kan voorzien met powertoolbatterijen, tot frituurpannen aan toe. De makers van powertools doen hier graag aan mee: Makita verkoopt een magnetron. (Let op: de Makita-USB-lader is helaas niet krachtig genoeg om te solderen).  

Het zal u niet verbazen dat ik juist de thuis- en zelfgemaakte apparaten die powertoolbatterijen gebruiken het leukst vind: een ontwikkeling die mogelijk is doordat 3D-printers voor iedereen toegankelijk zijn geworden.

Midden in de woestijn, honderden kilometers van het elektriciteitsnet, solderen en fixeren we de losgetrilde contacten en voilà: lichtgevende kunst!


Tekst: Rolf Hut, universitair hoofddocent aan de TU Delft, maker, spreker en schrijver
Foto: Depositphotos
 

PS: Tevens ben ik van mening dat elektrische fietsen als brommers moeten worden gezien.